Атлантическия съвет: Да спрем престъплението АЕЦ Белене

Атлантическия съвет: Да спрем престъплението АЕЦ Белене
A A+ A++ A

Атлантическия съвет на България разпространи остра позиция срещу рестартирането на строителството на втора атомна централа у нас.

Според организацията, в която членуват много авторитети в областта на външната политика и сигурността, АЕЦ Белене е корупционен и опасен за страната ни проект, чиято цел е да бъде продължена в дългосрочен период енергийната, а през нея и стратегическата зависимост на България от Кремъл.

Според Атлантическия съвет нормален инвеститор не би влязъл в проекта без изрично и предварително поемане на всички основни рискове от българската държава, а печалба ще има само корумпирания политически елит и сателитите му.

"Проектът АЕЦ „Белене" ще затвърди руската намеса в българския политически и обществен живот и ще постави страната ни пред нови сериозни вътрешни и външни изпитания", категорични са от организацията.

Ето и текста на цялата позиция:

Българското правителство внесе в Народното събрание предложение за рестартиране на проекта АЕЦ "Белене" и отмяна на решението за прекратяването му, взето от 41-то Народно събрание на 28 март 2012 г. Крайната цел на този проект, както и на внесеното сега от правителството предложение за възобновяването на дейностите по него, е да бъде продължена в дългосрочен период енергийната, а през нея и стратегическата зависимост на България от Кремъл. АЕЦ „Белене" ще обезкръви и затрудни функционирането на българската енергийна система и ще попречи на навлизането на нови технологии за евтина и чиста енергия. Колосалните разходи за окончателно погребване на отработеното ядрено гориво и за извеждане от експлоатация ще останат за децата и внуците ни, а щетите от евентуална авария биха ни унищожили икономически.

Нормален инвеститор не би влязъл в проекта без изрично и предварително поемане на всички основни рискове от българската държава, а печалба ще има само корумпирания политически елит и сателитите му. Проектът АЕЦ „Белене" ще затвърди руската намеса в българския политически и обществен живот и ще постави страната ни пред нови сериозни вътрешни и външни изпитания.

1. Проектът АЕЦ „Белене" е корупционен проект от момента на неговия замисъл и всеки етап от неговата реализация е стъпка в завладяването на българската държава от чужди интереси.

2. Проектът АЕЦ „Белене" е пряка заплаха за националната сигурност на България.

3. Проектът АЕЦ „Белене" е политически проект без икономическа целесъобразност. Огромните финансови загуби, които претърпя и продължава да търпи България от неговата реализация, се отразяват негативно върху стандарта на живот на българските граждани.

4. Проектът АЕЦ „Белене" е антибългарски проект. Той връща назад развитието на страната ни, поражда проблеми, които ще тежат върху бъдещите поколения.


АСБ призовава българското правителство да промени незабавно решението си и да оттегли предложението си за рестартиране на проекта АЕЦ „Белене".

АСБ призовава народните представители от 44-то Народно събрание да осъзнаят огромната си отговорност пред България и да гласуват против решението на правителството.

АСБ предупреждава българското правителство, че оставането му на власт е в пряка зависимост от решението по този въпрос на Народното събрание.

АСБ призовава евроатлантическата общност в България да даде отпор на плановете на правитеството за АЕЦ Белене


Управителен съвет
на Атлантическия съвет на България

Позицията е изпратена до отговорните държавни институции в България и за информация до всички посолства на съюзните държави в НАТО и ЕС, до посолствата на страните партньори от Черноморския регион и Западните Балкани, до Главната квартира на НАТО, Европейската комисия, Европейския парламент и до българските медии.


Димитрин Вичев

съпредседател на Управителния съвет

и представляващ Атлантическия съвет на България

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »