По стихотворението на Вапцаров „Вяра“ пишат 12-класниците на матурата по БЕЛ

По стихотворението на Вапцаров „Вяра“ пишат 12-класниците на матурата по БЕЛ
A A+ A++ A

Днес се провежда матура по български език и литература за 12. клас и националното външно оценяване по български език след 7. клас. Изпитът на абитуриентите започна в 8 сутринта и в този момент той вече приключва, докато седмокласниците все още пишат. Темата за зрелостниците е „Човекът и вярата“ върху стихотворението на Никола Вапцаров „Вяра“. 7-класниците пишат преразказ върху романа на Бранислав Нушич „Седем хайдути и едно магаре“.

Изпитният ден протича нормално, като за сега се знае само за един ученик, заловен с мобилен телефон и работата му най-вероятно ще бъде анулирана.

Един компютър, един бутон и 11 милиона изпитни варианта - матурата по български език и литература за дванайсетокласниците, както всяка година, беше генерирана в 5 сутринта в Министерството на образованието. По традиция журналист изтегли изпитния вариант за над 55 хиляди абитуриенти.
Таня Михайлова - заместник-министър на образованието и науката: Всички, които знаят и могат, нека да успеят и да дадат най-доброто от себе си. И най-вече да знаят, че изпитът се взима със собствените знания. Да бъдат максимално честни.

Денят, в който се показва наученото през всичките 12 години в клас. Притеснение, вълнение и очаквания бяха обзели учениците.

Дона Живкова: Учих много, ще видим резултатите. На принципа съм „каквото стане - това“. Но не искам да се натоварвам излишно.
Алекс Средков: Лесно е, защото се е наложило да е лесно през годините, защото има доста неуспеваемост сред учениците.
Десислава Величкова: Мога да пиша на всичко реално, нямам проблем с това. Аз ще пиша есе, а не интерпретативно съчинение, тъй като се изисква повече мисъл в него.

Точно в 8 сутринта вратите на училищата бяха затворени и изпитът започна. И докато дванайсетокласниците пишеха, вариант 2 беше изтеглен за учениците от 7 клас. Тест и преразказ - това ги очакваше.

Христина Павлова: По-готова отвсякога се чувствам. Все пак днес е решаващият ден за седми клас.
Теодора Николова: Цяла година е много голямо подготвянето. Може би последните няколко дни напрежението оказва доста голямо влияние, но всичко зависи от теб в крайна сметка.
Виктор Атанасов: Първия срок малко хлабаво, ама втория започнах да поучвам.

За учениците в седми клас този изпит е възможност да влязат в гимназията, която желаят. Тази година има близо 2500 паралелки в страната, а професионалните са с 5% повече от профилираните.

 
Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Образование
Последно от Образование

Всички новини от Образование »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"