Ирак: Без санкции за Сирия

Ирак: Без санкции за Сирия
Хошиар Зебари (на снимката) заяви, че от иракска гледна точка е невъзможно да се налагат санкции на Сирия. Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Ирак е против налагането на икономически санкции на Сирия, както планира Арабската лига, заради големия брой иракчани, живеещи в тази страна, и тесните икономически отношения между Багдад и Дамаск, заяви иракският външен министър Хошиар Зебари.

Ирак изразява резервите си по отношение на проекторешението на Арабската лига, каза министърът на пресконференция, цитиран от АФП.

„От иракска гледна точка е невъзможно да се налагат санкции на Сирия и ние изразяваме несъгласието си по този въпрос“, добави той.

Зебари изтъкна, че Ливан и Йордания също са изразили резервите си към евентуалното налагане на санкции на Сирия заради важните икономически връзки, които поддържат със страната.

По думите на министъра Ирак взема под внимание и факта, че в Сирия живеят голям брой иракчани.

В петък режимът на президента Башар Асад игнорира ултиматума на Арабската лига да сложи край на репресиите въпреки предупреждението, че в противен случай ще последват икономически санкции.

На среща в четвъртък в Кайро арабските министри на външните работи дадоха по-малко от 24 часа на Дамаск да приеме изпращането на наблюдатели, които да следят за прилагането на плана за излизане от кризата.

В събота предстои съвещание на финансовите министри на АЛ в Кайро, за да се обсъдят евентуалните икономически санкции, които ще бъдат предложени в неделя на външните министри.

По данни на ООН от средата на март, когато започнаха протестите, в демонстрациите в Сирия и репресиите на властите са загинали над 3500 души.

#Ирак #Сирия #Ливан #Йордания #Арабската лига #АЛ #Багдад #министър на външните работи #Кайро #ООН

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »