Белгия ще събори догодина досегашната централа на НАТО в Брюксел

Белгия ще събори догодина досегашната централа на НАТО в Брюксел
A A+ A++ A

Досегашната централа на НАТО в Брюксел ще бъде съборена догодина, съобщиха представители на градските власти, цитирани от местни медии. Предвижда се на мястото на използвания до края на април комплекс да бъдат построени нови сгради, в които ще се пренесе Генералният щаб на Белгийската армия. Ще бъдат издигнати търговски и жилищни площи, ще бъде открито училище, ще бъдат обособени места за отдих сред природата.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг закри официално досегашната централа на алианса на 27 април. Преди година бе открита новата сграда на пакта, построена от срещуположната страна на бул. "Леополд Трети".

Централата, използвана до края на април, бе изградена от панели, поставени набързо в покрайнините на Брюксел след решението на Франция от 1966 г. да се оттегли от военното командване на алианса. Дотогава историческата, първа централа на НАТО, бе разположена в Париж, в сграда, където днес се помещава университетът "Дофин".

Новата централа бе построена за седем години и струва над един милиард евро. Там ще работят около 4000 служители. Пред официалния вход преди година бе пренесена звездата на НАТО, а президентът на САЩ Доналд Тръмп откри паметник, посветен на чл. 5 от Вашингтонския договор. Паметникът се състои от огънати и разтопени метални отломки от кулите-близнаци, сринати при нападението на терористите от Ал Каида на 11 септември 2001 г. в Ню Йорк. Германският канцлер Ангела Меркел откри паметник с парче от Берлинската стена в знак за ролята на НАТО за мирното приключване на Студената война.

През 1967 г., когато бе открита доскорошната централа на НАТО в Брюксел, пактът се състоеше от едва 15 съюзници. Днес държавите от алианса са 29, а новата централа разполага с места за 50 делегации.

 

 
Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"