Калина Крумова разработва психотест за шофьори

Калина Крумова разработва психотест за шофьори
A A+ A++ A

Бившият журналист и депутат от "Атака" Калина Крумова ще разработва тест за психическата пригодност на шофьорите.

Тя е част от научен екип на БАН, който обяви, че работи по методика за психологическа оценка на водачите. Проектът е мотивиран от зачестилите случаи на агресия на пътя и се осъществява от Института за изследване на населението и човека към БАН. Крумова е докторант към академията, стана ясно от съобщението, изпратено до медиите по повод изследването.

Екипът е разработил характеристиките на рисковите водачи, подбрани са методиките, по които да се оценяват и в момента работи по адаптирането и валидизирането им.

Проектът е по договор за обществена поръчка с транспортното министерство и финансиран по Приоритетна ос 5 - „Техническа помощ“ на Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014–2020 г. 

Целта на проекта е да се осъвременят използваните в момента психологически методики за оценка на психологическата годност на водачи, извършващи обществен превоз на пътници и товари и водачите с отнети книжки.

Перспективата на проекта е да подготви програми за превенция на водачи, за които е установен рисков профил, уточняват авторите му.

В края на миналата година стана ясно, че Калина Крумова е назначена към МВР като експерт в Държавно-обществената консултативна комисия за безопасност на движението по пътя.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"