Протестиращи: Спрете да убивате майки!

Протестиращи: Спрете да убивате майки!
За по-малко от два месеца две родилки починаха след интервенция в столичната болница „Шейново“. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Близо сто души се събраха в събота пред парламента в знак на протест срещу лекарските грешки, довели до загубата на човешки живот.

Протестиращите отправиха девет искания към управляващите, предаде БНР.

Недоволните искат коренна промяна на съществуващата система на съдебно-медицинска експертиза в България, както и регистър на медицинските инциденти и описване на лекарските грешки.

Освен това хората настояват за т.нар. рейтингуване на болници, като тук да бъдат включени частни кабинети и клиники.

Протестиращите настояват също за създаване на гаранционен фонд за обезщетения на увредени пациенти и на адекватни застраховки след лекарски грешки.

Сред другите искания на демонстрантите са създаването на електронен регистър за мониторинг на бременността в България и премахване на монопола на Националната здравноосигурителна каса.

Повече от събралите се пред парламента са жертви на лекарски грешки. Протести се организират от близки на пострадали от здравната система и в Раковски, Варна, Шумен и Гоце Делчев. Надсловът на проявата е: „Да спре убиването на майки!“.

Причина за протеста станаха двата смъртни случая на родилки след интервенция в столичната болница „Шейново“.

На 21 ноември почина 35-годишната Надежда Узунова след възникнали усложнения при раждането. Роднините на починалото момиче твърдят, че от болницата са й отказали да я приемат на няколко пъти.

Аутопсията показа, че причина за смъртта е неправилната интубация и закъснелите реакции на лекарите. Ден след Надежда почина и бебето й.

На 24 октомври почина 19-годишната Деяна Георгиева след тежко раждане и 42 дни борба за живот. Бебето на Деяна е изродено в „Шейново“, а след възникването на усложненията по-късно е лекувана в още три други болници – Инфекциозна, „Пирогов“ и Александровска.

#Шейново #Надежда Узунова #Деяна Георгиева #раждане #майки #протест #Националната здравноосигурителна каса #болници #Раковски #Варна #Шумен #Гоце Делчев #човешки живот #лекарска грешка

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"