Започва разделно събиране на боклука по плажовете

Започва разделно събиране на боклука по плажовете
A A+ A++ A

През това лято концесионерите и наемателите на плажовете трябва да поставят началото на разделно събиране на отпадъците. Това съобщи във Варна министърът на околната среда Нено Димов.

Заедно с вицепремиера Валери Симеонов и министъра на туризма Николина Ангелкова той участва в среща с представители на бизнеса и бранша за подготовката на сезон 2018.

Екоминистърът уточни, че през настоящото лято разделното сметосъбиране ще бъде на доброволен принцип, но през следващата година ще стане задължително.

"Причината за прилагането на тази стъпка е голямото замърсяване от пластмасови боклуци, които се разграждат много трудно", обясни Димов.

По думите му само 20 на сто от този тип отпадъци се изхвърлят от корабите, останалите се генерират от заведенията край морето и от плажуващите.

"Водата по родното Черноморие вече е чиста", допълни министър Ангелкова. По думите й 13 плажа тази година са със Син флаг. Единствената проблемна ивица остава Офицерският плаж във Варна, който е в недобро състояние.

Ангелкова допълни, че в началото на юни здравните инспекции отново ще проверят чистотата на морската вода по крайбрежието. През сезона ще има още две такива инспекции. Министърът каза още, че през това лято ще се следи стриктно дали плажните заведения са свързани с канализационната система и нарушителите ще бъдат санкционирани.

Проблем за крайбрежието и това лято ще останат къмпингуващите, допълниха министрите. Ангелкова уточни, че в законодателството има пропуски и не са предвидени санкции за тези, които замърсяват или рушат дюни.

Вицепремиерът Валери Симеонов посочи, че няма промени в закона и от 23 до 7 часа трябва да се пази тишина. Той допълни, че не изключва възможността споровете по тази тема със заведенията в комплексите да продължат, но изискването за спазването на "тихите" часове остава.

"Контрол ще има и няма да се допуснат нарушения и привличане на клиенти за сметка на почиващите", обобщи Симеонов.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »