Еврогрупата одобри финансовия пакет за испанските банки

Еврогрупата одобри финансовия пакет за испанските банки
Ръководителят на Международния валутен фонд Кристин Лагард приветства решението на еврозоната да окаже помощ на испанските банки. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Финансовите министри от еврозоната дадоха зелена светлина на пакета за испанските банки, чиято общо стойност е 100 млрд. евро, съобщиха източници.

Министрите на 17-те членки на еврозоната одобриха безпрецедентния пакет по време на телефонен разговор, който продължи по-малко от два часа в петък, предадоха АФП и БГНЕС.

По-късно ръководителят на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард приветства решението на еврозоната да окаже помощ на испанските банки, като заяви, че то е важна крачка към възобновяването на икономическия растеж в Испания.

„Приветстваме днешното решение на еврогрупата да отпусне на Мадрид помощ от Европейския фонд за финансова стабилност, за да рекапитализира банковия си сектор", заяви в комюнике Лагард, цитирана от АФП.

„Рекапитализацията на слабите банки и останалите реформи, включени в споразумението, съответстват на препоръките на МВФ", отбеляза тя.

„Прилагането на тези мерки ще допринесе за укрепването на испанската финансова система. Те са важна крачка към възобновяване на растежа и благоденствието в страната", каза още директорът на МВФ.

#еврозона #еврогрупа #Испания #Кристин Лагард #Международния валутен фонд #МВФ #Европейския фонд за финансова стабилност #Мадрид

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"