Цветанов: Възможно е атентаторът да е имал съучастник

Цветанов: Възможно е атентаторът да е имал съучастник
Стремим се да достигнем до произхода и идентичността на атентатора, каза още министърът в Бургас. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Работи се по определени версии във връзка с терористичния акт на Летище Бургас, като не се изключва и версията атентаторът да е имал съучастник, съобщи вътрешният министър Цветан Цветанов.

Стремим се да достигнем до произхода и идентичността на атентатора, каза още той в Бургас.

По думите му става въпрос за лице с чужда самоличност, лице което не е български гражданин и в този случай от съществено значение е помощта на всяка една специална служба, която се занимава с подобен вид престъпни дейности, предаде „Фокус".

Попитан за версията, че атентатът е подготвян в България, в Източните Родопи, вътрешният министър бе категоричен, че това са възможни интерпретации, но не са реални.

Онлайн изданието на „Ню Йорк таймс“ цитира американско официално лице, че атентаторът от Бургас е бил член на клетка на „Хизбула“*, оперираща в България.

Задачата била поставена от Иран – главен спонсор на ливанската терористична групировка.

„Ние работим съвместно с американското разузнаване и американците не биха си позволили да кажат такова нещо“, коментира от своя страна Цветанов, цитиран от БТА.

Министърът добави още, че разпространяваните информации за това, че терористът е пребивавал в Гуантанамо, не отговарят на истината и помоли медиите да бъдат коректни.

По думите му има нова информация, която е важна за разследващите, но няма да бъде обявена, защото е конфиденциална и не трябва да се пречи на разследването, предаде БНТ.

Той уточни, че вече има привлечени две държави, които конкретно са ангажирани да разследват идентичността на атентатора самоубиец, за когото е ясно, че е прекарал поне четири дни в България преди атаката.

„В момента усилията на експертите са насочени за установяване идентичността на човека, който в момента се знае само по фалшивата самоличност, и не трябва да се правят интерпретации“, категоричен беше вицепремиерът.

Цветанов обяви, че очаква до края на деня да има информация за количеството на взрива и начина на задействане на бомбата.

„Събрани са много чували с материали от мястото“, допълни вътрешният министър.

Помолен да даде оценка на работата на ДАНС, Цветанов само каза, че неговата лична оценка за всички специални служби и „това е оценката на нашите партньорски служби е за изключително добро взаимодействие и много добър анализ на всяка една постъпваща информация, както и на формите и начините, по които ние търсим информация, за да може да бъда анализирана“.

Интерпол ще изпрати екип от свои сътрудници в България, които да помагат в разследването на кървавата атака, съобщи АФП.

Изпращането на подобен екип става по молба на страна – членка на организацията, в случай на кризисна ситуация.

 

*Хизбула (от араб. حزب الله — hizbu' llāh — „партия на бога“) е шиитска проиранска партия в Ливан. Организацията има военно и политическо крило. Създадена е през 1982 г. с цел да се бори с израелската окупация на Южен Ливан.

#Цветан Цветанов #вътрешен министър #вицепремиер #Бургас #атентат #Хизбула #Ню Йорк Таймс #България #Родопи #Израел #Иран #ДАНС #Гуантанамо #Южен Ливан

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"