Над 500 лекари напускат България годишно

Над 500 лекари напускат България годишно
Само от началото на годината 256 лекари са напуснали България, като 32 от тях са се дипломирали току-що. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Над 500 лекари и специалисти по здравни грижи напускат България всяка година, сочи анализ на Институт „Отворено общество“.

Малкият брой млади попълнения няма да може да компенсира пенсионираните през следващите две десетилетия, показват още данните от изследването, цитирано от bTV.

В същото време лекарите между 30 и 39 години са по-малко от 40% от тези във възрастовата група на 40–49-годишните или между 50- и 59-одишните.

Емиграцията сред медицинския персонал в момента е около 5%. Основно заминават анестезиолози, патолози, кардиолози, ендокринолози.

13% от анкетираните заявяват намерение да си търсят работа в чужбина през следващите две години. Заплатите, които очакват в чужбина, са от 2300 до 5 хиляди евро.

Само от началото на годината 256 лекари са напуснали България, като 32 от тях са се дипломирали току-що. Общо за миналата година са емигрирали 507 медици.

По думите на заместник-председателя на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Юлиян Йорданов очаква броят им да нараства.

Той добави, че според прогноза на Европейския съюз до 2020 година се очаква в ЕС да има дефицит на квалифицирани кадри в здравеопазването в размер на около 2 млн. души.

Данните бяха изнесени на Кръгла маса „Човешките ресурси в здравеопазването – състояние, миграция и ефекти за здравната система“.

По време на форума стана ясно, че млади специалисти на възраст между 31 и 45 години от специалностите „Обща медицина“ или „Анестезиология“ най-често търсят работа в чужбина и напускат България.

Това установило проучване сред 1000 лекари в страната, направено в периода септември–октомври 2011 година, каза Боян Захариев от Институт „Отворено общество“.

По думите на Захариев основният мотив за напускането на България е по-високото заплащане в чужбина (70% от лекарите), следва „по-добри условия за работа“ (за 40% от анкетираните).

Най-предпочитаните за работа държави в лекарското съсловие са Великобритания, Германия и Франция.

#Франция #Германия #Великобритания #Боян Захариев #БЛС #Българския лекарски съюз #д-р Юлиян Йорданов #Европейския съюз #България #медици #лекари #Институт „Отворено общество“

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници