Асоциацията на европейските журналисти разкритикува отразяването на атентата

Асоциацията на европейските журналисти разкритикува отразяването на атентата
Асоциацията на европейските журналисти изразява категоричното си несъгласие с този подход, който показва липса на уважение към загиналите, ранените и техните близки. Снимка: Reuters
A A+ A++ A

Българските медии избраха тиража пред приличието и етичните норми, като публикуваха брутални снимки на откъснати крайници след атентата на Летище Бургас, отнел живота на 7 души, констатират от Асоциацията на европейските журналисти – България (АЕЖ).

От асоциацията дават за пример публикации на първите страници в няколко печатни издания от четвъртък, ден след атентата, предаде Дарик радио.

От АЕЖ посочват като ужасяващи изображенията от първите страници на вестниците „Труд“, „24 часа“, „Монитор“ и „Стандарт“.

Като особено потресаваща определят първата страница на вестник „Труд“, която е направена в приближен кадър, вместо да представи колаж от снимки.

Фотогалерия със смущаващи кадри е била поместена и на сайта Dnes.bg, няколко часа след трагедията, но обозначена с предупреждение, че е забранена за непълнолетни лица.

Асоциацията на европейските журналисти изразява категоричното си несъгласие с този подход, който показва липса на уважение към загиналите, ранените и техните близки, съобщават от там.

От Асоциацията напомнят, че според Етичния кодекс на българските медии трябва да бъде спазван ангажиментът да не се засилва мъката на хората, попаднали в беда, като информацията за това се съобщава със сдържаност и съчувствие, както и да се уважава желанието на хората да не бъдат обезпокоявани в скръбта си.

#Трагедията в Бургас #Асоциацията на Европейските журналисти #АЕЖ #България #атентат #Бургас #летище

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници