Продължава делото за трагедията в Хитрино

Продължава делото за трагедията в Хитрино
A A+ A++ A

Показания пред съда днес по делото за трагедията в Хитрино даде управителят на „Булмаркет" Станко Станков. Той разказа пред магистратите, че причината за дерайлирането на влака е състоянието на железния път, а не скоростта. По-късно пред журналисти Станков заяви, че направената от фирмата експертиза ще бъде внесена като доказателство по наказателното дело срещу двамата машинисти, управлявали влака-убиец Радослав Петков и Димитър Михнев.

Пред съда управителят на „Булмаркет" заяви, че е видял дерайлиралия влак и последствията от взрива седмица по-късно. Преди това екип на фирмата не е бил допуснат до мястото на произшествието. Той разказа, че композицията е била от 26 вагона, три от които с пропан бутан, три празни и останалите с полипропилен. От „Булмаркет" не приемат, че скоростта, с която влакът е влязъл в Хитрино, е причина катастрофата.Станко Станков, управител на „Булмаркет": Ако скоростта беше причина, тя трябвало да бъде над 111 км/ч. Композицията според доклада на звеното за разследване на катастрофа при Министерството на транспорта се е движела мисля, че с 80 км/ч.

Пред съда Станков каза още, че фирмата му има интерес да научи истината за дерайлирането на влаковете, изисквало го и европейска директива, затова фирмата е направила свое разследване, а заключенията ще бъдат внесени като доказателство в наказателното дело.Станко Станков, управител на „Булмаркет": Причината според експертите или е незаключена стрелка № 5 или счупена стрелка № 5, защото цялата композиция, почти 26 вагона минава без през стрелка № 1. Дори с малко по-висока скорост и на стрелка № 5, която е със същия радиус като стрелка № 1 , се разкъсва на шестия вагон. Не е възможно един вагон да се движи по два коловоза, т.е. шестият вагон се е движел с първата си ос на трети коловоз, с втората си ос на четвърти коловоз. Няма как при този начин на движение по два различни коловоза да не се стигне до дерайлиране на композицията.

Станков обясни, че ще бъдат обезщетени пострадалите, ако се докаже вината им. Той припомни, че по сметката на община Хитрино са превели 100 000 лв. за нуждаещите се от лечение. Фирмата е изхарчила 600 000 лв. за отстраняване на последствията от катастрофата в Хитрино на 10 декември 2016 г.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Образование
Последно от Образование

Всички новини от Образование »