Московски: Не давам да се уволняват стачкуващи

Московски: Не давам да се уволняват стачкуващи
Освен съкращенията на 2000 души до края на годината, още 500 ще бъдат съкратени догодина, заяви Московски. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Министърът на транспорта Ивайло Московски няма да допусне да бъдат уволнявани хора от БДЖ заради стачката, дори и тя да се окаже незаконна.

„Но ако се окаже, че е незаконна, ще бъдат наложени някакъв тип административни наказания", коментира той в събота сутрин пред „Дарик радио".

Той добави, че доброволните споразумения за напускане от БДЖ са подписани вече от над 800 души. Между 300 и 500 души могат да бъдат пренасочени към софийското метро, но това се отнася само за регион София.

„Упреците на хората нека да бъдат справедливо разпределени за последните 20 години, да не са само към нас. Над 1.5 млрд. лева се инвестират в жп инфраструктура. Ако успеем да оздравим дружеството, през 2014 г. получаваме безвъзмездна помощ от ЕК за нови влакове. За да стане това обаче, БДЖ трябва да излезе от кризата, в която се намира. Трябва да стопим оперативната загуба на БДЖ", каза още министърът.

По думите му последните две правителства с нищо не са допринесли, въпреки, че са имали възможността.

„Такова харчене на фона на умиращата железница и всички са знаели, че „Кремиковци" потъва, никой не си е направил усилие да помогне, а са ги задължили да теглят нови и нови кредити и са били насяно, че те няма как да бъдат изплащани", коментира той.

Московски заяви, че е право на стачкуващите да си защитават правата по този начин, но че те самите знаят, че алтернатива за спасяване на дружеството няма.

Министърът подчерта, че в момента няма транспортен хаос в страната.

„Не сме насочвали умишлено хората към автобусния транспорт, това го декларирам", категоричен е той.

Московски очаква много по-голям протест, тъй като вижда сериозността на намеренията на зърнопроизводителите, също и на синдикатите заради възрастта за пенсиониране.

„Няма проблем да се подпише споразумение, но исканията на синдикатите са доста широкообхватни и ние няма как да се съгласим с тях", каза още той.

По думите му в дългосрочен план стачката не е решение, а се губи цялостно потенциалът на този вид услуга.

Транспортният министър обясни, че цените на билетите не са пипани от 2008 г., за бизнеспревозите увеличението ще бъде 15%, но въпреки това увеличение, влакът ще остане най-евтиният вид транспорт.

До края на годината ще бъдат съкратени 2000 души, а през следващата – до 500.

„За тези 500 души няма да има проблеми да бъдат обезпечени с някакъв вид социален пакет, заяви Московски.

Той съобщи, че освен предстоящото увеличение на цените на билетите за влакове, не се планира друго увеличение през следващата година, но ако има повишение на цените на енергоносителите, тогава цените ще трябва да се коригират.

#Ивайло Московски #Министър на транспорта #БДЖ #синдикати #стачка #влак #транспорт

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Транспорт
Последно от Транспорт

Всички новини от Транспорт »