Проектите за нови бронирани машини и изтребители влизат на дневен ред в МС

Проектите за нови бронирани машини и изтребители влизат на дневен ред в МС
A A+ A++ A

Двата проекта на Министерството на отбраната за нова бронирана машина и нови изтребителиса на междуведомствено съгласуване, като тече двуседмичният срок. На следващото заседание на Министерския съвет (МС), ако всички колеги са готови с позициите на ведомствата си, проектите ще могат да влязат в дневния ред. Това съобщи днес военният министър Красимир Кракачанов.

Проектите са на стойност съответно - 1,220 млрд. лева и 1,5 млрд. лева. Каракачанов поясни, че вчера и днес е имало заседание с премиера Бойко Борисов, вицепремиера Томислав Дончев и финансовия министър Владислав Горанов по темата за модернизация на армията.

По проекта за новите изтребители министърът напомни, че е направена промяна, като в предишния проект за инвестиционни разходи от 2016 г. са били посочени осем самолета, а сега - минимум осем. "Нашата основна амбиция е да снабдим авиацията с нови изтребители, за да могат те да изпълняват в пълен обем ангажиментите, ще продължим да поддържаме и съществуващата авиационна техника", каза Каракачанов. В отговор на въпрос той изрази надежда "Грипен" да участва в конкурса за нови изтребители.

Каракачанов напомни, че към момента е сключен договор за поддръжка на МиГ 29 с РСК МиГ за 81,5 млн. лева. "Един от хеликоптерите Ми 17 изпълнява функции по гасене на пожари, амбицията ни е да "вдигнем" още един такъв хеликоптер", каза още министърът на отбраната. По въпроса с хеликоптерите "Кугър" Каракачанов съобщи, че междуведомствена работна група обсъжда дали може поне два от тях да се приспособят за медицински цели в Северна и в Южна България само за спешни случаи.

"Голямото ни желание, освен да говорим за придобиване на нова бронирана машина за сухопътните войски, е да се видят и възможностите от техническа и финансова гледна точка за модернизация на съществуващите", посочи Томислав Дончев и добави, че сега голяма част от машините, които са на въоръжение, подлежат на модернизация.

В отговор на уточняващ въпрос за бронираната машина Каракачанов каза, че се говори за "нови машини, които ще се сглобяват в България", като по този начин в процеса ще може да участват и български фирми, ще има нови работни места и поддръжката на тази техника ще става в страната.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Отбрана
Последно от Отбрана

Всички новини от Отбрана »