Българите се топят с 2 млн. за 40 г.

Българите се топят с 2 млн. за 40 г.
Повишенaта смъртност, ниската раждаемост, застаряването и миграцията са основните причини за отрицателния прираст на българското население. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

През следващите 40 години българското население ще се стопи до 5.5 млн. души, ако не се променят показателите раждаемост и смъртност, сочи последната демографска статистика на Българската академия на науките.

Това обяви проф. Атанас Атанасов при представянето на книгата „Населението на България в началото на ХХI век", съобщи вестник „Сега".

За разлика от 2001 г., когато населението е наброявало 7 891 000 души, девет години по-късно то е намаляло до 7 505 000 души.

Обяснението за отрицателния прираст учените от БАН търсят в негативните демографски процеси през последните десетилетия – застаряване, миграция, повишенa смъртност и ниска раждаемост.

Така например раждаемостта през последната година е била около 10 на 1000 души.

Проф. Атанасов определи като изключително обезпокоителен факта, че България води класацията сред страните от Евросъюза по равнище на обща смъртност.

„Тревожен е и проблемът с емиграцията, особено тази сред младите. Всяка година около 70-80 хил. души напускат страната, за да продължат образованието си навън, като малцина от тях се завръщат в България. Продължава и изтичането на мозъци", обясни той.

„От друга страна пък, вътрешната миграция е причина за обезлюдяването на отделни райони у нас", добави Атанасов.

От БАН подчертаха, че прогресивно се увеличава и поколението на над 65-годишните – през 2010 г. то е било 1 703 000 души, а след 50 г. ще се увеличи до 2 063 000 души.

През 2010 г. трудоспособното население е било малко над 4.7 млн. души, но прогнозата е до 2060 г. то да намалее с 2 милиона.

Данните сочат, че мъжете у нас живеят около 73 г., а жените – около 77 г. Средната продължителност на живота у нас е по-ниска от тази в държавите от ЕС.

Проф. Атанасов допълни още, че за 65 г. ромите у нас са се увеличили двойно. През 1946 г. те са били 2.42%, а 2011 г. са достигнали 4.9%.

Според специалистите обаче това не е тревожна статистика. Въпреки високата раждаемост при тях е налице и висока смъртност, като средната възраст е 50-60 г.

„Нека да не преекспонираме тези тенденции и да не се говори за циганизация на населението. Трудно може ромите да станат 80%", категоричен е Атанасов.

По неговите думи обаче ромите получават голямо внимание от държавата.

„Ние ги научихме на някакви привилегии. Когато общините им предлагат работа, те се мръщят на парите и предпочитат социалните помощи", допълни той.

Решение на проблема с намаляването и застаряването на населението учените от БАН виждат в подобряването на образователния и здравния статус на българите, както и повишаване на икономическото равнище и заетостта.

#население #прираст #миграция #застаряване #раждаемост #смъртност #БАН #роми #България #Евросъюз #ЕС #Българската академия на науките

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"