Майдел: Останем ли извън еврозоната, оставаме в периферията на ЕС

Майдел: Останем ли извън еврозоната, оставаме в периферията на ЕС
ГЕРБ
A A+ A++ A

„Влизането на България в Еврозоната е най-важната тема за страната ни в последните 20 години и трябва да е следващата национална цел, която да обединява цялото общество, както бяха влизането в НАТО и ЕС. В противен случай оставаме в периферията на ЕС и всички важни решения ще се взимат без участието ни. Изпълнили сме икономическите критерии, представените днес анализи развенчават митовете, че еврото ще ни донесе негативи, време е граждани и политици да поставим заедно желанието си за влизане в Еврозоната, за да бъдем чути в Брюксел.“ Това заяви българският евродепутат Ева Майдел (ГЕРБ/ЕНП) по време на организираната от нея и президента на ПЕС и ръководител на Делегацията на българските социалисти в ЕП Сергей Станишев дискусия „България в Еврозоната. Икономическата логика срещу митовете“.

Събитието се проведе на 26 април 2018 г. в София и в него участваха министър-председателят на България Бойко Борисов, председателят на НС на БСП Корнелия Нинова, министърът на финансите Владислав Горанов, политици от различни политически сили, икономисти, политолози, анализатори, журналисти, представители на гражданското общество и на научните среди.

„Все по-отчетливо се поставят предложения за бъдещето развитие на еврозоната, включително и от президента на Франция Макрон и от председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Дискутират се създаване на отделен бюджет на еврозоната, както и отделен парламент финансов министър на еврозоната. Всички тези предложения ще имат своите последствия за държавите, които останат извън тези процеси на интеграция, защото те изключват страните извън еврозоната от вземането на решения и от достъп до средства. Затова една от задачите днес е да изчислим каква би била цената от не-влизането на България в еврозоната,“ допълни Ева Майдел.

Събитието, част от серията „Европа отново на път“, се организира с подкрепата на Академията за леви европейски политики, Атлантическия клуб в България, Европейското международно движение, Изследователски център Тренд, Института за дясна политика, Либералния институт за политически анализи, Института за пазарна икономика, ПанЕвропа България и Центъра за устойчиво развитие към УНСС.

 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »