ГЕРБ неправомерно в избирателната комисия в София

ГЕРБ неправомерно в избирателната комисия в София
Депутатите на ГЕРБ Станислав Иванов и Иван Божилов в зала "Универсиада", където се помещава Общинската избирателна комисия. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Депутати от управляващата партия ГЕРБ са присъствали неправомерно в Общинската избирателна комисия (ОИК) в София в деня на изборите, признаха от партията.

По-рано днес БГНЕС съобщи, че Станислав Иванов и Иван Божилов от ГЕРБ са били заснети от техен фоторепортер в ОИК, която се помещава в софийската зала „Универсиада".

Това се случва в момент, в който организационните и административни неуредици принудиха стотици членове на секционните избирателни комисии (СИК) в София буквално да нощуват върху чувалите с бюлетини пред залата.

Иванов и Божилов наистина са били в ОИК, но „не в качеството си на народни представители, а като районни координатори на ПП ГЕРБ", се казва в официално съобщение на партията.

Според Изборния кодекс обаче достъп до общински и секционни избирателни комисии в изборния ден имат само застъпници и наблюдатели.

„Именно като такива Иванов и Божилов бяха допуснати в ОИК, представяйки пълномощни, които им делегират правото да представляват ГЕРБ в изборния ден в ОИК и СИК на територията на Столична община", посочва съобщението.

„Разбираме, че опонентите ни не могат да преживеят изборната загуба", посочиха още те.

„Категорично обаче не приемаме обвиненията, че ГЕРБ е манипулирал преброяването. Напротив - още с откриването на изборния ден, представителите на останалите извън ГЕРБ партии в СИК, по всякакъв начин се опитаха да бойкотират изборния процес – не се явиха в изборните секции, което наложи стартът на изборния ден да започне с 30 минути закъснение. В късните часове на нощта, когато вече имаше яснота за резултатите, членовете на СИК от квотите на другите политически партии, напуснаха помещението на ОИК, оставяйки чувалите с бюлетините без надзор", коментират от партията.

От ГЕРБ изразиха разбиране към напрежението и преумората, на които бяха подложени членовете на различните секционни избирателни комисии след изборите в неделя.

Те обаче не пожелаха да коментират острите реакции на представителите на СИК-вете, които скандираха „Мафия!" и „Не сме кучета!", чакайки на опашка пред столичната ОИК да предадат своите протоколи от изборния ден.

#ГЕРБ #Станислав Иванов #Иван Божилов #Изборен кодекс #изборен ден #бюлетини #Общинска избирателна комисия (ОИК) #избори 2011 #местни избори #президентски избори #София

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Избори 2011
Последно от Избори 2011

Всички новини от Избори 2011 »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"