Андрей Новаков оглави преговорите за кохезионната политика на ЕС след 2020 г.

Андрей Новаков оглави преговорите за кохезионната политика на ЕС след 2020 г.
A A+ A++ A

Българският евродепутат Андрей Новаков (ГЕРБ/ЕНП) бе избран за главен преговарящ по основния регламент за Европейските структурни и инвестиционни фондове след 2020г. Решението е без прецедент в историята на България, като част от Европейския съюз (ЕС), поради факта че за първи път българин бива избран на тази позиция. Това се случи по време на пленарната сесия на Европейския парламент (ЕП) в Страсбург.

Очакваната стойност на регламента, обект на преговорите, ще надхвърли 300 млрд. евро, които ще бъдат инвестирани в периода 2021-2027г. Новаков ще бъде отговорен за законодателното предложение на Европейската комисия (ЕК), както и на промените в правилата, касаещи бюджетите на държавите членки, функционирането, допустимите бенефициенти и условията за финансиране на проекти в ЕС и в страната.

В процеса по изготвяне и приемане на регламента за еврофондовете, той ще работи заедно с германския евродепутат Констанце Крел. Предвидено е ЕК да изпрати проекта на регламент до ЕП в края на май, а преговорният процес да трае най-малко една година. Новите изисквания ще влязат в сила на 1 януари 2021 година, като те ще се прилагат за всички държави членки, региони и общини - бенефициенти на евросредства.

 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Анкета

Повлия ли инфлацията на джоба ви?