„Аарец“: САЩ, България и Израел работят по резолюция на ООН

„Аарец“: САЩ, България и Израел работят по резолюция на ООН
7 души бяха убити, а над 30 ранени при експлозия в автобус с израелски туристи на летището в Бургас в сряда следобед. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Израел и България работят в сътрудничество със САЩ и редица други страни по проекторезолюция, която да осъди бургаската трагедия в Съвета за сигурност на ООН, съобщиха източници от израелското външно министерство.

Междувременно израелските посланици по света бяха инструктирани да призоват държавните глави на съответните страни да осъдят публично атаката, предаде БГНЕС, позовавайки се на „Аарец“.

„Осъжданията на чуждите лидери са от основно значение и изпращат ясно послание към международната общност за терористите и Иран“, гласи телеграма, изпратена от говорителя на външното министерство Лиор Бен-Дор.

„От ключово значение за нас е да работите усърдно с медиите – с интервюта, брифинги, публикации и т.н.“, пише Бен-Дор.

„Необходими са съсредоточени усилия, за да осведомим обществото за кървавия терор, извършен от Иран и „Хизбула“, добавя той.

В телеграмата до израелските посланици Бен-Дор настоява, че при последните атаки в Кипър, Кения, Делхи и Тайланд „се вижда ясно, че „Хизбула“ има пръст“.

Документът освен това нарежда на посланиците да настояват, че „Техеран дирижира терористичните нападения посредством силите Кудс от Революционната гвардия и „Хизбула“.

„Би трябвало да се отбележи, че тези две организации не присъстват в терористичния списък на Европейския съюз, нито в тези, на която и да било друга организация“, сочи телеграмата.

Външното министерство на Израел помоли своите посланици да подчертаят, че макар и насочени срещу израелски граждани, атаките са отнели животите и на американци, българи, словаци и италианци.

„Това показва, че Ислямската република не разграничава жертвите си“, заявява телеграмата. „Иран продължава да използва терора като инструмент за възпрепятстване на Запада, дори и на цената да навреди на държавите, с които няма спорове“.

Нападението в Бургас в сряда бе последвано от редица осъдителни изказвания. Такова направи и президентът на Съединените щати Барак Обама.

Държавният глава позвъни на израелския премиер Бенямин Нетаняху и изрази съболезнования за гибелта на еврейските граждани.

От офиса на министър-председателя обявиха, че двамата лидери са постигнали съгласие Израел и САЩ да си сътрудничат при разследването на нападенията.

Нетаняху благодари на Обама за обаждането и го увери, че Ислямската република и „Хизбула“ водят световна терористична кампания.

„Иран е световна терористична държава. Тя трябва да понесе последствията си“, подчерта израелският премиер.

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун също осъди атаката, каквото сториха външният министър на ЕС Катрин Аштън и френският й колега Лоран Фабиюс.

#Съвета за сигурност на ООН #резолюция #САЩ #България #Израел #атентат #Бургас

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай