„Джерусалем Поуст”: Взривът в Бургас като част от голямата игра на Израел и Иран

„Джерусалем Поуст”: Взривът в Бургас като част от голямата игра на Израел и Иран
7 души загинаха, а други 33-ма са настанени в болница след взрива в автобус с 40 израелски туристи, избухнал около 17:30 часа в сряда. Снимка: ZAKA/The Jerusalem Post
A A+ A++ A

Автор: Яков Кац, The Jerusalem Post; Превод „Дневник“

Осемнадесет години след взрива на еврейския център в Буенос Айрес, при който загиват 85 души, „Хизбула“, изглежда, отново нанася удар, този път в България.

Макар и да е трудно да се раздалечат двете нападения заради невероятното съвпадение във времето, има някои различия най-вече в избора на мишена.

През 1994 г. в Аржентина микробус със стотици килограми експлозиви се забива в еврейски център, убивайки десетки и ранявайки стотици.

Нападението в сряда, изглежда, е било предизвикано от бомба, поставена в автобуса. Макар и нападението да е сериозно, то е далеч от мащаба на 1994 г.

Фактът, че нападението е с по-малък размер, показва какви трудности среща „Хизбула“ днес в изпълнението на големи нападения срещу Израел.

Това е заради усилията на света да окаже натиск върху Иран и терористичните му клетки през годините заедно с усилията на Израел да засили разузнавателните и отбранителните си връзки с държави, които според нея не приемат тази заплаха насериозно.

Пример за това е 2010 г., когато тогавашният началник на Мосад Мейр Даган посещава София и се среща с премиера Бойко Борисов.

Българите тогава пускат рядка снимка на срещата между двамата.

Въпросът сега е какво ще направи Израел. Макар и премиерът Бенямин Нетаняху и министърът на отбраната Ехуд Барак да обещаха „силен отговор“ на атаката в сряда, Израел за начало ще трябва да получи конкретни свидетелства за извършителите и поръчителите.

Като цяло се смята, че „Хизбула“ предпочита нападения зад граница – срещу посолство, самолет или консулство, – отколкото по северната граница на Израел, тъй като това би позволило на организацията да отрече замесеност.

В сряда вечерта, малко след нападението, те разпратиха изявление, в което отричат участие. Във всеки случай в израелските сили за сигурност има чиновници, които смятат, че подобни нападения трябва да бъдат посрещнати със свиреп отговор.

Преди няколко месеца началникът на генщаба на израелските отбранителни сили Бени Ганц предупреди „Хизбула“ да не тества отговора на Израел, като прави терористични нападения срещу израелски мишени зад граница.

Ако Израел не отговори, той може да бъде сметнат за хартиен лъв. Други чиновници смятат, че Израел не трябва да започва война заради каквато и да било атака и че реакцията на държавата трябва да зависи от броя на жертвите и вида на мишената.

Накратко, достатъчен ли е броят на убитите израелци в България, за да се оправдае започване на война? Това е начинът, по който атаката в България се свързва с друг бомбен взрив, случил се по-рано в Дамаск и елиминирал някои от най-висшите съветници на сирийския президент Башар Асад, включително неговия министър на отбраната и най-важното зет му, който бе зам.-министър на отбраната.

Ситуацията в Сирия – описана от един израелски чиновник като сериозно земетресение – е крайно нестабилна в момента и първото притеснение на Израел е възможността „Хизбула“ или друга групировка да сложи ръцете си върху химическите оръжия на Асад.

Ако това се случи, Израел може да атакува. Това сравнително лесно и доста бързо може да се превърне в пълномащабна война и да въвлече „Хизбула“.

В допълнение, макар и атаката в България да е сериозна, тя може да не е достатъчна за моментален отговор.

Вместо това израелското правителство вероятно ще отдели време за изчисления, преди да предприеме ответен удар.

Но над всичко първо ще трябва да се свърши работа по доказване пред света, че Иран наистина стои зад нападението.

#терористична атака #летище #Израел #израелски туристи #Иран #„Хизбула“ #атентат #Бургас #Трагедия в Бургас

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от България: поглед отвън
Последно от България: поглед отвън

Всички новини от България: поглед отвън »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"