7 израелски туристи от пристигналите в сряда оставали в България на почивка

7 израелски туристи от пристигналите в сряда оставали в България на почивка
При експлозията в автобуса с израелски туристи в 17:24 часа в сряда загинаха 7 души, а над 30 бяха ранени. В четвъртък сутринта 66 туристи от групата се върнаха в Тел Авив с правителствения самолет. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

7 израелски туристи от групата, станала обект на терористична атака на Летище Бургас в сряда следобед, са пожелали да останат в България за почивката си, съобщи министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев.

„Към момента няма заявки за отказ от почивка в България“, заяви още министърът пред „Фокус“ след срещи с чиждестранни туристи в Бургас и региона в четвъртък сутринта.

Делян Добрев се е срещнал и е разговарял с тях в хотел, в който са настанени, и те са му казали, че въпреки неприятния инцидент са готови да останат в България.

„Българската страна им оказва съдействие, например – да си получат багажите“, увери Делян Добрев.

Друга група израелски туристи, която заминава от България в четвъртък, защото й е изтекла почивката, са споделили с министъра, че са останали доволни от прекарването си в България и са готови догодина пак да се върнат.

В хотелите в Бургаска област са взети засилени мерки за сигурност и охрана. „Около 1000 израелски туристи има в момента в България на почивка“, каза министър Делян Добрев, който планира да обиколи и Северното Черноморие за срещи с туристи и туроператори.

„До момента няма отказани почивки в България след атентата на Летище Бургас, но е имало тревожни позвънявания от клиенти в офисите на руските туроператори“, съобщи изпълнителният директор на Асоциацията на туроператорите в Русия Майя Ломидзе, цитирана от РИА „Новости“.

По думите й в петък Бургас трябва да приеме 20 полета от Русия.

„Ако летището бъде затворено и в петък, това ще създаде проблеми за туроператорите. Туристите вече изразяват недоволството си, че трансферът се удължава“, коментира Майя Ломидзе.

През 2011 г. България е била посетена от 450 000 руски туристи. За първото полугодие на 2012 г. туристическият поток от Русия се е увеличил с 30%.

#Трагедия в Бургас #атентат #терористична атака #израелски туристи #Делян Добрев #атентат #автобус #летище #Бургас

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Туризъм
Последно от Туризъм

Всички новини от Туризъм »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"