Ръст от 10% на гостите от Израел за 2012 г. отчитат от Слънчев бряг

Ръст от 10% на гостите от Израел за 2012 г. отчитат от Слънчев бряг
Според областния управител на Бургас Константин Гребенаров взривът на бургаското летище ще се отрази негативно на целия туристически сезон. Снимка: e-burgas.com
A A+ A++ A

10% ръст на туристите от Израел през тази година в сравнение с 2011 г. отчитат хотелиерите на курорта Слънчев бряг.

„През последните две години броят на туристите от Израел непрекъснато расте. Тази година резервациите на израелски туристи са близо 10 на сто повече в сравнение с миналогодишните“, гласи съобщение до медиите на председателя на Съюза на собствениците в Слънчев бряг Елена Иванова.

„Искрено се надявам кървавият инцидент на летището в Бургас да не се отрази на записванията за догодина. Всичко показва, че този акт не е насочен срещу туризма ни, а конкретно срещу израелските граждани, които по принцип са застрашени във всяка точка на света“, коментира Елена Иванова, цитирана от „Дневник“.

Според областния управител на Бургас Константин Гребенаров взривът на бургаското летище ще се отрази негативно на целия туристически сезон.

Елена Иванова посочва, че досега България е била „спокоен оазис“ за израелските туристи и това се доказва от непрекъснато растящия им брой през последните години.

Според Иванова, като се има предвид, „че рискът за тях съществува навсякъде по света, не би следвало да мислим за отказ от желанието им да пътуват отново до България, тъй като никоя държава не е застрахована срещу такива чудовищни действия“.

От Съюза на собствениците в Слънчев бряг осъждат агресията и тероризма и изразяват съболезнованията си на семействата на загиналите.

Веднага след инцидента хотелиери са заявили готовност да настанят безплатно в техни бази и да осигурят необходимите условия на чуждите туристи, блокирани на летището в Бургас.

„Не бих се ангажирала да определям израелците като по-платежоспособни туристи от останалите, но е факт, че те са от малкото гости на страната, които оставят кеш на място. Защото другите ни гости са предимно с предплатени пакети, които не налагат да харчат допълнително пари по време на ваканциите си“, обяснява Елена Иванова.

Тя казва, че гостите от Израел отсядат само в 4- и 5-звездни хотелски бази. Те идват основно с цел хазартен туризъм и много рядко на ваканция.

Според Елена Иванова терористичният акт трябва да накара всички – държава, общини и бизнес, да се мобилизират още повече и да положат максимални усилия за осигуряване на безопасността и спокойствието на туристите.

„Конкретно за курорта Слънчев бряг винаги сме апелирали към по-сериозно полицейско присъствие и по-голям числен състав на полицията. Сигурността трябва да бъде една от основните грижи на държавата – както за своите граждани, така и за чуждите ни гости“, посочва Елена Иванова.

По данни на Националния статистически институт (НСИ) през месец май 2012 г. у нас са били общо 7507 израелци, от които 7039 на почивка, а останалите по служебни и други въпроси.

За цялата 2011 г. у нас са били общо 138 951 израелци. През месец юли са били 32 206, а най-големият брой е през август – 35 117.

#Трагедия в Бургас #Бургас #Слънчев бряг #израелски туристи #Израел #терористична атака #атентат #летище #Елена Иванова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Туризъм
Последно от Туризъм

Всички новини от Туризъм »