Дисциплинарни производства срещу 12 надзиратели и двама началници след бягството на Пелов и Колев

Дисциплинарни производства срещу 12 надзиратели и двама началници след бягството на Пелов и Колев
A A+ A++ A

Проверката на Министерството на правосъдието не е установила как избягалият от затвора Владимир Пелов е получил пистолет. Освен това не е ясно дали сред работещите там има някой, който му е съдействал, предаде бТВ. Резултатите от инспекцията след двойното бягство набелязват само, че има слабости в действията на надзирателите, които са били на работа в деня на инцидента. Започват дисциплинарни производства срещу 12 надзиратели и двама началници в Главна дирекция „Изпълнение на наказанията”.

„Съответните длъжностни лица са били наясно с високата обществена опасност, която представляват Пелов и Колев, макар че двамата са били с различни характерологични особености. Пелов е амбициозен, хитър и много адаптивен, като в документацията за него изрично е записано, че той е в състояние да упражнява „изключителен контрол върху емоциите си”. Колев е с импулсивни и неовладяни реакции и му липсват умения за овладяване на гнева и агресията”, посочи зам.-министърът на правосъдието проф. Николай Проданов.

По думите му проверката е установила редица нарушения по надзорно-охранителния режим от страна на длъжностни лица, най-вече неизвършване на личен обиск и претърсване на багаж.

„Имаме някои от служителите, които определено в ситуацията са се изплашили, което в случая е нормално с насочено оръжие срещу главата на служител”, заяви Ивайло Йорданов, началник сектор „Охрана и сигурност”.

До края на дисциплинарките нито един от 14-те служители на затвора няма да бъде отстранен от работа.

Вече е установено, че двамата бегълци са подготвяли бягството доста дълго време. Няколко месеца те са наблюдавали действията на надзирателите и стриктно са си набелязвали минусите в тяхната работа.

В деня на бягството двамата са напуснали сектора на затвора един час по-рано, стигнали са до двора, където са се разходили, след това са отишли до лавката и малко след това – с пистолета през цялото време, са се отправили към стаята за получаване на техника.

 

 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Закон и ред
Последно от Закон и ред

Всички новини от Закон и ред »