София се включи в европейска кампания срещу разхищението на храна

София се включи в европейска кампания срещу разхищението на храна
Facebook
A A+ A++ A

София се включва в европейската кампания срещу разхищаването на храна. Идеята е на кмета на Лондон Садик Хан. Начало на инициативата у нас даде столичният кмет Йорданка Фандъкова, която реши да почерпи гостите за рождения си ден с бракувана храна. Тематично празникът беше отбелязан в завода за преработване на отпадъци край София, предаде Нова телевизия.

Нестандартната идея цели да покаже, че вместо да се изхвърлят на боклука, продуктите с лош търговски вид могат да послужат за приготвянето на изискани и вкусни блюда. А вместо букети, столичният кмет помоли гостите си да донесат фиданки, които да се засадят около завода за отпадъци.

„Моят личен празник беше само малък повод да стартираме един важен проект за всички хора - а именно - проекта, който е по инициатива на кмета на Лондон Садик Хан, с включването на много европейски градове и София - за това да бъдем по-отговорни към храната, към количествата храна, за да не се допуска да се изхвърлят големи количества храна. Готвачите ще покажат как със спасена храна могат да се приготвят ястия - много български семейства го правят, но ние искаме да покажем, че това е възможно и на подобни събития да се случва”, коментира столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »