Променят екотаксите за новите и старите автомобили

Променят екотаксите за новите и старите автомобили
A A+ A++ A

емата за мръсния въздух се повдига за първи път на толкова високо ниво, България постави темата, благодарение на европредседателство. Това е проблем, който се припознава от всяка една държава, свързан с благосъстоянието и здравеопазването. Той не може да намери единно решение. Това коментира тази сутрин пред БНТ министърът на околната среда и водите Нено Димов.
 
По думите му има различни причини за замърсяването на въздуха в Европа, като даде пример с Кипър, където имат проблем със завишени нива на фини прахови частици, идващи от Сахара.
 
Той призова да се вземат мерки на четири нива - европейско, национално, местно, лично. "Забраната да влизат дизелови автомобили на дадена територия води до изкривяване на пазара", коментира Димов. Според него това изкривяване трябва да бъде регулирано на европейско ниво като част от единния европейски пазар.
 
"Ще прегледаме промяна на екотаксите за автомобилите - за електроавтомобилите няма да има екотакса, за хибридите ще бъде много намалена, за новите коли също ще бъде намалена, тези които са до 5 години ще бъде запазена, а за по-старите ще бъде увеличена", заяви още министърът.
 
Ще обхванем и тежки превозни средства, допълни Нено Димов и посочи, че над 1 млн. автомобила в България са над 20-годишни. Ще има много завишени изисквания към автомобилите на самия технически преглед от гледна точка на опазването на околната среда, обяви Димов.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"