Стандард енд Пуърс оряза рейтинга на Белгия

Стандард енд Пуърс оряза рейтинга на Белгия
Белгийският примиер Ив Лютерм в Брюксел през октомври 2011 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Международната рейтингова агенция „Стандард енд Пуърс" свали кредитния рейтинг на Белгия с една степен - от "АА+" на "АА".

Причините за свалянето на кредитния рейтинг на Белгия най-общо са свързани с рекордната политическа безизходица в западноевропейската страна, която вече 500 дни се управлява от служебен кабинет поради неспособността на партиите да формират управляваща коалиция, както и със забавеният икономически растеж и високия държавен дълг, предаде Скай Нюз.

„Стандард енд Пуърс изрази опасение, че "трудностите във финансовия сектор" изискват по-силна подкрепа на публичните власти, която би увеличила без друго големия дълг в контекста на "политическа несигурност", която продължава да тегне върху доверието на Белгия като кредитополучател.

Понижената оценка е придружена с негативна перспектива. Ако на Белгия се наложи отново да се притече на помощ на банковия сектор, както стана през 2008 г., нейният дълг ще достигне 97% от Брутния вътрешен продукт в края на годината, а може и да надхвърли 100%, смята агенцията. Това неминуемо ще доведе до увеличаване на бюджетния дефицит на страната.
Служебният премиер на Белгия Ив Лютерм определи намаляването на кредитния рейтинг на страната като „лоша новина".

Лютерм обяви късно вечерта в петък, че е крайно време преговорите на шестте фламански и франкофонски политически партии да произведат споразумение за ново правителство, при това през уикенда, преди да отворят световните финансови пазари в понеделник.

#Белгия #Стандард енд Пуърс #кредитен рейтинг #рейтингова агенция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"