Йорданка Фандъкова: Целта ни е да има физкултурен салон във всяко училище

Йорданка Фандъкова: Целта ни е да има физкултурен салон във всяко училище
A A+ A++ A

Най-важно е децата да могат да спортуват, София през тази година е европейска столица на спорта и част от нашата програма е свързана с осигуряването във всяко училище на физкултурен салон и спортна зала. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова, след като провери строителството на разширението на 149-то Средно училище "Иван Хаджийски" в район "Овча Купел" 2, което включва спортна зала и кабинети.

Откакто нашият екип работи в общината, общо десет спортни зали и физкултурни салони са построени, заяви столичният кмет. По думите ѝ, останали са само три столични училища без физкултурен салон, като има програма и план да бъдат изградени. Сега разширяваме Първа английска езикова гимназия и 112-то основно училище, като с първия етап разширяваме училищната сграда с 50 процента, а вторият етап, който предстои да започне, включва и нов физкултурен салон, обясни Фандъкова.

Тя съобщи, че по интегрирания план за градско възстановяване и развитие се предвижда изграждането на спортна зала и в Девета френска езикова гимназия. Възложих на главния архитект на София да подготви типови спортни зали, които да изпълняват не само функциите на физкултурни салони, а и на квартални спортни зали в различни райони на София, в дворовете на училищата, поясни кметът Фандъкова.

Тя уточни, че са избрани шест училища, които са подходящи за изграждане на такъв тип зали. Типовите проекти за тях са готови и в момента главният архитект подготвя процедура за работно проектиране на тези шест зали. Целта е постепенно да може да се изграждат нови и многофункционални спортни зали, които да позволят да се разшири базата на съответното училище за учебното време, но също в събота, неделя и във вечерно време, хората от квартала да могат да спортуват в тези зали и да се организират състезания в тях, каза кметът на София.

Според Йорданка Фандъкова най-важните фактори за развитието на децата и за превенция срещу агресията е спортът, а след семейството - детската градина и училището, са институциите, които трябва да възпитават интереса на учениците към спорта.

 
Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Образование
Последно от Образование

Всички новини от Образование »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"