„Самолетни” терористични актове срещу Израел

„Самолетни” терористични актове срещу Израел
18 юли 2012 г. – Терористично нападение срещу аерогара „Сарафово” в България. 6 убити и над 30 ранени. Снимка бТВ
A A+ A++ A

Източник: „Нюз Ру” Превод: „Фокус”

18 юли 2012 г. – Терористично нападение срещу аерогара „Сарафово” в България. 6 убити и над 30 ранени.

28 ноември 2002 г. – Обстрел с ракети на два израелски лайнера на авиокомпания Arkia на летището в Момбаса /Кения/. Няма пострадали.

4 юли 2002 г. – Терорист открива огън на гишето на израелската компания „Ел-Ал” в Лос Анджелис. 2 убити.

27 декември 1985 г. – Двоен терористичен акт при приземяване на самолети на израелската компания „Ел-Ал” във Виена и в Рим. Убити 18, ранени над 150 души. Организатор – Революционния съвет ФАТХ, организация Абу Нидал.

14 юни 1985 г. – Терористи отвличат самолет на компанията Trans World Airlines от Рим за Атина. Двамата терористи са поискали освобождаването на стотици затворници в Израел и Южен Ливан. Самолетът е отвлечен в продължение на 17 дни. Заставен да кацне в Бейрут, където заложниците са освободени. Терористите са заловени. Един пасажер е убит. Организатор - „Хизбулла”.

16 юни 1976 г. – Похитен е самолет на „Ер Франс” от Тел-Авив за Париж. Самолетът е приземен в Ентеббе, Уганда. При операцията за освобождаване загиват трима заложници и полковник Йонатан Нетаняху /брат на премиера Бенямин Нетаняху/. 10 заложници и 5 служители на специалните части са били ранени. Организатор – Народен фронт за освобождение на Палестина и немската „Фракция Червена армия”.

30 май 1972 г. – Терористичен акт на летището в израелския град Лот. Загиват 10 израелски граждани и 16 поклонника от Пуерто Рико, 72 са ранени. Двама терористи са убити, един е арестуван. Организатор - Народен фронт за освобождение на Палестина. Изпълнител „Червената армия на Япония”.

8 май 1972 г. – Четирима палестински терористи отвличат самолет на белгийската компания Sabena по линията Виена – Тел Авив. Самолетът е заставен да кацне в град лот, Израел. На 9 май специална част под командването на Ехуд Барак атакува самолета. Двама терористи са убити, другите двама са заловени. Загива една заложница. Ранени са двама заложници и войникът от специалната част Бенямин Нетаняху. Организатор – „Черния септември”.

6 септември 1970 г. – Неуспешен опит за отвличане на самолет на компания „Ел-Ал” по линията Тел Авив – Ню Йорк от двама терористи. Единият терорист е бил застрелян от агент на службата за безопасност, след като хвърлил гранат, която не се взривила. Другият е задържан. Ранен е стюард. Организатор - Народен фронт за освобождение на Палестина. В същия ден са отвлечени още 4 четири самолета.

21 февруари 1970 г. – терористичен акт в самолет на Swissair Flight 330. Убити са 47 души, от които 9 души членове на екипажа и 13 граждани на Израел. Организатор - Народен фронт за освобождение на Палестина.

10 февруари 1970 г. – Терористичен акт на летището в Мюнхен. При опит за похищение на самолет на компания „Ел-Ал” са ранени 11 души. Организатор – Демократичен фронт за освобождение на Палестина.

18 февруари 1968 г. – терористичен акт на летището в Цюрих. Палестински терористи са открили огън срещу сътрудници на „Ел-Ал”. Ранени са 5 пасажери. Загива помощник пилота. Убит е един от нападателите.

26 декември 1968 г. – На аерогарата в Атина двама палестински терористи откриват автоматичен огън по самолет на „Ел-Ал” и хвърлят гранати. Убит е един пътник. Тежко ранена е стюардеса. Организатор - Народен фронт за освобождение на Палестина.

23 юли 1968 г. – Отвлечен е самолет на компания „Ел-Ал” по линията Рим – Тел Авив. Самолетът е приземен в Алжир. Последните заложници са освободени на 1 септември 1968 г. Организатор - Народен фронт за освобождение на Палестина.

#Трагедия в Бургас #Бургас #Израел #летище #самолет #атентат #израелски туристи

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от България: поглед отвън
Последно от България: поглед отвън

Всички новини от България: поглед отвън »