Обмислят задължителни имунизации срещу варицела

Обмислят задължителни имунизации срещу варицела
Pixabay
A A+ A++ A

Промени в имунизационния календар на страната обсъждат здравните власти. Въвеждане на ваксина срещу варицела и по-малко имунизации срещу туберколоза и пневмококи са част от идеите. Вече 17 европейски държави са включили имунизацията срещу варицела сред задължителните. У нас може да стане такава от 2020 г.Това стана ясно от думите на главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев пред БНТ.

Според него с варицела у нас се заразяват между 5 и 7 хиляди деца годишно. При тях болестта протича сравнително леко, но макар и рядко се наблюдават усложнения.

Вирусът може да засегне и възрастни, които не са придобили имунитет - при тях болестта протича тежко и може да доведе до сериозни усложнения.

Д-р Кунчев обясни, че у нас много родители са се интересували от възможността да предпазят децата си. Ваксината обаче няма регистрация и разрешение за употреба и може да бъде включена най-рано през 2020-та.

„Достъпът до ваксини е много труден. Ако ние сега кажем - да искаме, не можем да получим количества от производителите, нито тази, нито следващата година. Тъй като залагането на производство на ваксини е много по-рано във времето. Има възможност тя да бъде въведена, като препоръчителна по схемата на някои други ваксини, с които работим. Знаете - рак на маточната шийка или ротавирусната ваксина. Така, че да я правят, тези които желаят, но да има възможност държавата да я реимбурсира. Това е също един, така демократичен начин на въвеждане“, обясни д-р Кунчев.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"