ПАСЕ намеква за медийни манипулации по изборите

ПАСЕ намеква за медийни манипулации по изборите
Централната избирателна комисия трябва да бъде „непартийно обременен орган", препоръчват от ПАСЕ
A A+ A++ A

Медийното присъствие по време на избори в България трябва да се подобри, е една от основните препоръки в доклада на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) за президентските и местните избори, които се проведоха в страната в неделя.

По време на кампанията в отделните средства за масова информация нямаше достатъчно равнопоставеност между различните кандидати, смята ръководителят на мисията на наблюдателите от ПАСЕ Браян Бинли.

Той посочва, че докато е траела предизборната кампания, в медиите се е наблюдавала липса на баланс между авторските публикации спрямо платените анализи и информации за изборите в пресата.

Друга забележка в доклада се отправя към работата на Централната избирателна комисия (ЦИК), за която са показателни множеството жалби от български избиратели срещу решенията, които комисията е приела по отношение на изборите в неделя.

„Добре е Централната избирателна комисия да бъде „непартийно обременен орган“, посочва докладът.

Според Бинли членовете на ЦИК, които партиите са назначили, са юристи, но все пак не са експерти по избирателно право.

„Осъзнаваме, че мнозинството в България бързаше да запише реформите в Изборния кодекс, но трябва да се предложат такива промени, които да направят от Централната избирателна комисия „професионален и независим орган“, подчертават наблюдателите.

Сред препоръките на ПАСЕ бяха да се подобри гласуването извън страната и да се подхожда по-отворено към малцинствата по време на предизборни кампании, като те се водят на майчиния им език.

Наблюдателите отбелязаха и множеството проблеми, които имаше с избирателните списъци преди и по време на изборния ден.

„Българските власти трябва да обмислят създаването на специализирана изборна регистрация на избирателите като алтернатива на избирателните списъци, съставяни от местните власти и ГРАО“, заявиха те.

Въпреки всички забележки и препоръки, цялостната оценка на ПАСЕ за изборите в България от неделя, както и тази на ОССЕ по-рано, е по-скоро положителна.

#ПАСЕ #ОССЕ #България #избори 2011 #местни избори #президентски избори #ЦИК #медии #предизборна кампания #изборен ден #избирателни списъци #ГРАО

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Избори 2011
Последно от Избори 2011

Всички новини от Избори 2011 »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници