Колапс на Италия = край на еврото

Колапс на Италия = край на еврото
Меркел, Саркози и Монти на срещата си в четвъртък. Снимка: zeit.de
A A+ A++ A

Германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Никола Саркози са заявили, че евентуален колапс на Италия в резултат на дълговата криза ще означава и „край на еврото“, съобщиха от офиса на италианския премиер Марио Монти.

На вчерашната среща с Монти Меркози са подкрепили неговата страна и се изразили единодушното мнение, че „колапс на Италия неминуемо ще бъде край на еврото, а от там и прекратяване на процеса на европейска интеграция с непредвидими последици“, се казва в изявление на канцеларията след заседание на правителството, цитирано от АФП и БГНЕС.

На срещата в Страсбург Саркози и Меркел също така засвидетелствали „доверие“ в Марио Монти и изказали „убеденост в ангажимента“ на Италия „в общите усилия за намиране на решения на тежката финансова и икономическа криза в еврозоната“, добавя италианското правителство.

От своя страна Монти е потвърдил целта на Италия да постигне балансиран бюджет през 2013 г., както той каза пред медиите, и уверил, че Рим ще предприеме „бързо“ мерки за възстановяване на растежа. Кабинетът „вече е започнал дискусия, за да определи пътя, който ще следва, и то възможно най-бързо, за да дефинира пакета от мерки“.

#Никола Саркози #Ангела Меркел #Марио Монти #Италия #Франция #Германия #евро #еврозоната #еврозона #Канцлер на Германия #Президент на Франция #министър-председател на Италия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"