Високи нива на водите в страната, следят с внимание Дунав

Високи нива на водите в страната, следят с внимание Дунав
A A+ A++ A

Нивото на река Дунав се наблюдава денонощно. До преливане остава по-малко от метър. Засега от кризисните щабове уверяват, че няма опасност за хората и от заливане на къщи. Община Лом има готовност да започне да изгражда временни диги, съобщава NOVA.
 
Валежите днес ще продължат и ще се усилят: в Северна България и високите котловинни полета ще са от сняг, в Горнотракийската низина със застудяването през деня и там дъждът ще се примесва и ще преминава в сняг; само в крайните югозападни райони валежът ще остане от дъжд.
 
Оранжев код заради снеговалежи и вятър е обявен за областите в Северна и Северозападна България. Предупреждението е в сила за областите Кюстендил, Перник, София област, София град, Видин, Монтана, Враца, Ловеч, Плевен, Велико Търново, Габрово, Русе, Търговище, Разград, Силистра, Шумен, Добрич, Варна. В тези райони ще има валежи от сняг. Жълт код за дъжд и сняг е обявен за областите Благоевград, Пазарджик, Пловдив, Смолян, Кърджали, Хасково, Стара Загора, Сливен, Ямбол и Бургас.
 
Жителите от бургаското село Дебелт прекараха изминалата нощ в готовност за евакуация. Причината е критично високото ниво на водите на река Средецка. Вече са залети дворове, а водата се приближава и към къщите, разположени близо до коритото.
 
Високи води има и по поречието на река Арда.

 
Язовир „Кърджали” засега не прелива. До ръба му остават около 20 см.
 
Властите уверяват, че опасност за близките населени места няма.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »