ЕК: Наблюдението на България ще продължи, докато е необходимо

ЕК: Наблюдението на България ще продължи, докато е необходимо
Марк Грей подчерта, че ЕК и нейният председател Жозе Мануел Барозу винаги са се застъпвали за членството на България и Румъния в Шенген. Снимка: euinside.eu
A A+ A++ A

Механизмът за сътрудничество и проверка на България и Румъния ще остане, докато е необходимо, обяви говорителят на Европейската комисия Марк Грей.

Механизмът беше въведен през 2007 г., когато двете държави станаха членки на ЕС, като трябваше да действа за срок от 5 г.

При представянето на обзорния доклад за напредъка на страните ЕК обяви, че ще представи още един доклад за Румъния в края на 2012 г. заради развитията в политическия живот от последните 3 седмици.

В България, където според ЕК вече е установена препоръчаната законова рамка, ще бъде изготвен още един доклад в края на 2013 г., който да отчете практическото приложение на препоръките към държавата.

„Решението за членството на България и Румъния в ЕС през 2007 г. беше правилно, но Механизмът за сътрудничество и проверка е играл важна роля. Той беше подходящата рамка и поради него в двете държави има напредък в много области“, категоричен е говорителят на ЕК.

На въпрос защо България и Румъния са разделени за първи път след 5-годишното наблюдение Марк Грей отговори, че двете държави винаги са били разглеждани отделно.

„България и Румъния така или иначе са отделни страни, всяка е подложена на различен анализ, получава различни препоръки и има различни цели“, посочи Марк Грей, според когото държавите са разглеждани заедно заради едновременното си приемане в ЕС.

„В България е въведено основното като законодателна рамка, но трябват убедителни резултати на практика – работата на прокуратурата, корупцията, поръчковите убийства“, допълни говорителят на ЕК.

По думите му, наблюдението на България от страна на ЕК няма да се промени, но държавата получава по-дълъг период, след който ЕК да прецени дали е постигнала очакваните резултати и на практика.

„ЕК няма намерение да се намесва в политическия живот на България“, категорично заяви Марк Грей в коментар на констатация на журналист, че по обичайния досегашен график на мониторинга следващият доклад на ЕК трябвало да излезе през лятото на 2013 г., когато в България ще се провеждат парламентарни избори.

„Подозирате ЕК в твърде много намерения. Позицията на ЕК е много ясна, не искаме да се намесваме в партийния и политическия живот на България и Румъния“, повтори Марк Грей.

Той обясни, че анализите на напредъка на двете държави през последните 5 г. са правени систематично и обективно, а ЕК не е променяла препоръките си в зависимост от политическата окраска на властта.

Марк Грей отклони въпрос на журналист за коментара на ЕК за проблемите с обществените поръчки в България и за това, че правителството държи активите на всички министерства в една банка, която не е спечелила обществена поръчка за това. Той обеща да отговори, след като провери внимателно.

Марк Грей подчерта, че ЕК и нейният председател Жозе Мануел Барозу винаги са се застъпвали за членството на България и Румъния в Шенген.

„Някои държави членки обвързват членството на България и Румъния в Шенген с Механизма за сътрудничество и проверка, но ЕК не прави такава връзка – процесът за членство в Шенген е отделен” подчерта Марк Грей.

Той отбеляза, че държавите от Шенген са тези, които гласуват присъединяването на нови членове към пространството на свободно движение, и те ще обявят решението си през септември.

Марк Грей обаче не изключи възможността събитията от последните 3 седмици в Румъния да повлияят на настроенията за членството й в Шенген.

Членството на България в Шенген отсъства от коментара.

#ЕК #Марк Грей #мониторингов доклад #Механизъм за сътрудничество и проверка #България #Румъния #Шенген

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »