Марк Грей: 78% от българите искат наблюдението на ЕК

Марк Грей: 78% от българите искат наблюдението на ЕК
A A+ A++ A

78% от българите и 72% от румънците подкрепят ролята на Европейския съюз в борбата с вътрешните проблеми, сочат данни на Евробарометър, цитирани от говорителя на Европейската комисия Марк Грей.

Той представи в сряда обзорния доклад за напредъка на България и Румъния по Механизма за сътрудничество и проверка от присъединяването на двете държави към ЕС през 2007 г.

„Според нас докладите за България и Румъния са обективни и справедливи. Общата оценка е, че напредък е постигнат, но не можем да кажем, че реформите са устойчиви и необратими,” подчерта Марк Грей.

Мониторинговият доклад за България отбелязва положителни тенденции в няколко области. След 2007 г. България е разработила специални структури за борба с престъпността – Специализираните съд и прокуратура.

ЕК отбелязва като положителни стъпки създаването на Комисията за установяване на конфликт на интереси, както и Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност.

Макар че ЕК хвали България и за законодателството в тези сфери, обзорният мониторингов доклад подчертава, че все още предстои да се покаже на дело ефективността както на законите, така и на органите по прилагането им.

Като слабости в областите, които ЕК наблюдава – правосъдие и вътрешен ред, Марк Грей посочи ефективността, почтеността и ролята на съдебната система, дисциплинарна практика, прозрачността при назначаването и издигането в кариерата на магистратите в България.

Говорителят на ЕК обърна внимание и на координацията между институциите, които отговарят за борбата с корупцията и организираната престъпност.

Марк Грей посочи, че Механизмът за сътрудничество и проверка за България ще продължи да действа, като следващият мониторингов доклад ще бъде представен в края на 2013 г.

По думите на Марк Грей България е въвела законодателната рамка и има нужда от повече време да покаже напредък в ефективното й прилагане.

Ето защо ЕК отпуска повече време до следващия доклад за България. Механизмът за сътрудничество и проверка остава в сила и за Румъния, като следващият доклад за напредъка й ще бъде представен в края на 2012 г. заради събитията от политическия живот в страната от последните 3 седмици.

#ЕК #мониторингов доклад #Марк Грей #България #Румъния

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »