Барозу: Румъния се върна от пропастта, но има още много работа

Барозу: Румъния се върна от пропастта, но има още много работа
За България председателят на ЕК спомена, че държавата е постигнала относителен напредък, като се отчитат „някои празноти в правната и институционалната рамка”, както и че е необходима повече борба с организираната престъпност и корупцията. Снимка: ЕПА/БГН
A A+ A++ A

Събитията в Румъния през последните 3 седмици са източник на сериозно безпокойство в Европейската комисия, заяви председателят на ЕК Жозе Мануел Барозо.

„Румъния направи крачка назад и се върна от пропастта, но трябва да приложи поетите ангажименти“, подчерта Жозе Мануел Барозо в специално изявление преди представянето на доклада за напредъка на България и Румъния по Механизма за сътрудичество и проверка.

По думите му доверието на Европа към Румъния е било разклатено заради премахването на установени процедури, оспорване на решенията на Конституционния съд и нарушението на върховенството на закона на фона на партийни и политически борби.

„Нуждаем се от добре функционираща и независима съдебна система. Политиците не могат да се намесват в решенията на съда“, подчерта председателят на ЕК.

Парламентът на Румъния, който се състои предимно от политически опоненти на президента Траян Бъсеску, гласува неговия импийчмънт на 6 юли. Той е обвинен в превишаване на пълномощията си и възпрепятстване на нормалната работа на съда.

Според депутатите президентът е имал и неуместни изказвания за ромите и хората в неравностойно положение.

Впоследствие Конституционният съд потвърди законността на импийчмънта. Опозицията поиска референдумът за отстраняване на президента да бъде признат при каквато и да е активност, но съдът постанови, че тя трябва да бъде поне 50% от избирателите.

Според последното преброяване в Румъния живеят 18 милиона души, които имат право на глас.

По думите на Жозе Мануел Барозо в сряда 90% от гражданите на Румъния посочват корупцията като основен проблем пред държавата си. Той изрази убеденост, че в Румъния има хора, които поддържат правовата държава.

На срещата си с председателя на ЕК премиерът на Румъния Виктор Понта е потвърдил съгласието си да приложи препоръчаните мерки – възстановяване компетентността на Конституционния съд и прилагане на решенията му за референдума, както и изпълнението на препоръките от 5-годишния мониторингов доклад.

Изпълнението на тези ангажименти от страна на Румъния ще бъде отчетено в още един доклад по Механизма за сътрудничество и проверка в края на 2012 г., потвърди Жозе Мануел Барозо.

За България председателят на ЕК спомена, че държавата е постигнала относителен напредък, като се отчитат „някои празноти в правната и институционалната рамка“, както и че е необходима повече борба с организираната престъпност и корупцията.

#ЕК #Жозе Мануел Барозо #мониторингов доклад #България Румъния #Виктор Понта #Траян Бъсеску #корупция #организирана престъпност

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »