България предлага Ирина Бокова за още един мандат начело на ЮНЕСКО

България предлага Ирина Бокова за още един мандат начело на ЮНЕСКО
Организацията за образование, наука и култура на ООН (ЮНЕСКО) през септември 2009 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Българското правителството ще издигне за втори мандат кандидатурата на Ирина Бокова за генерален директор на ЮНЕСКО.

Тя оглави Организацията за образование, наука и култура на ООН (ЮНЕСКО) през септември 2009 г. Тогава Бокова изтъкна, че кандидатурата й е била подкрепяна от три последователни правителства - на Симеон Сакскобургготски, на Сергей Станишев и на Бойко Борисов.

Министерството на външните работи ще поеме задачата да координира осигуряването на подкрепа за българската номинация сред държавите – членки на ЮНЕСКО, предаде „Медиапул“.

Междувременно Ирина Бокова бойкотира във вторник вечерта връчването на спорна награда под егидата на ЮНЕСКО за научни постижения, която е спонсорирана от президента на богатата на петрол Екваториална Гвинея Теодоро Обианг.

Церемонията се състоя въпреки призивите на правозащитници да не се връчва призът заради обвиненията в корупция срещу Обианг.

Франция и други европейски страни бойкотираха церемонията в Париж, макар че името на наградата беше променено така, че в него да липсва всякаква връзка с президента.

Ирина Бокова, която публично се възпротиви на наградата, също не присъства на събитието. В централата на ЮНЕСКО не се появи и самият Обианг, който се очакваше да присъства на церемонията.

Трима учени от Египет, Мексико и Южна Африка получиха по 100 000 долара награда за постиженията си в разработването на ваксини, в борбата срещу глада в Африка и паразитните болести.

#Министерство на външните работи на България #мандат #кандидатура #ЮНЕСКО #Ирина Бокова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"