Необходима е национална стратегия за ранно детско развитие

Необходима е национална стратегия за ранно детско развитие
A A+ A++ A

Необходимо е изработване на национална стратегия за ранно детско развитие, насочена към децата от 0 до 7 години - това е една от препоръките в изследване за ранното детско развитие в България, направено от фондация "За нашите деца", сдружение "Дете и пространство" и БАН.
 
Изследването очертава основните предизвикателства пред страната ни, свързани с детското благосъстояние, и негативните тенденции, сред които смъртност при децата до 1 година, над средната за Европейския съюз, голям процент деца в риск от бедност и много деца от бедни семейства, които не ходят на детска градина.
 
Документът отправя и препоръки към здравната, образователната и социалната система заподобряване на системите за ранно детско развитие.
 
Над 43% от децата у нас живеят в риск от бедност, около 6,5% от децата до 5 години са с изоставане в ръста, а над една четвърт от тях са с различна степен на анемия - това са някои от негативните тенденции, очертани в изследването за ранно детско развитие, представено на конференция, организирана от фондация "За нашите деца".
 
На базата на изследването се дават и препоръки, като въвеждане на редовни домашни посещения от лекари при децата до 3 години, въвеждане на методи за ранно разпознаване на обучителните трудности в детските градини, данъчни стимули за работодатели, които наемат родители на малки деца и им осигуряват гъвкаво работно време.

Изследването отчита още необходимостта от единен център за координация на отделните политики, който трябва да е институция. Държавната агенция за закрила на детето е възможен такъв център, но към момента няма такава роля и не я припознава като своя роля.   

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Образование
Последно от Образование

Всички новини от Образование »