На 76-годишна възраст си отиде британския астрофизик Стивън Хокинг

На 76-годишна възраст си отиде  британския астрофизик Стивън Хокинг
A A+ A++ A

Световноизвестният британски астрофизик Стивън Хокинг почина на 76-годишна възраст. Той е популярен не само с трудовете си за Вселената и нейното зараждане, но и с активната си позиция за бъдещето на Земята. Хокин е автор на много книги, сред които и "Кратка история на Времето". Професор по математика, неговите проучвания са в областта на квантовата механика и космологията. През 1971 година той става един от най-младите членове на Британското кралско научно дружество. Хокинг е член и на Папската академия на науките. Въпреки тежкото си заболяване, той не престана да работи до края на живота си.

Хокинг е известен с трудовете си в областта на физиката и астрономията. Неговите изследвания за черните дупки и относителността са от изключителна важност за науката. Автор е на няколко книги, сред които и "Кратка история на времето". На 22 г. той получава диагнозата амиотрофична латерална склероза, с която се смята, че ще живее едва няколко години, но той продължава работата си повече от половин век.

След 1974-та той започва да работи основно върху две от основополагащите теории във физиката - Теорията за относителността на Айнщайн и квантовата теория. В резултат на проучванията си, Хокинг предлага модел на Вселената, в който включва две концепции за времето. Едната е така нареченото "реално време", което е свързано с усещането на хората. Другото е "въображаемо време", основаващо се на квантовата теория.

Стивън Хокинг спечели не само уважението на научните среди с постиженията си във физиката, но и любовта на милиони хора извън университетите със своята загриженост за бъдещето на света. Въпреки влечението си към науката, Хокинг определя може би най-важното за човека в едно единствено изречение: "Това нямаше да е кой знае каква Вселена, ако в нея не живееха хората, които обичаш."

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от In Memoriam
Последно от In Memoriam

Всички новини от In Memoriam »