„София Филм Фест" с прожекции за незрящи

„София Филм Фест" с прожекции за незрящи
A A+ A++ A

За втора поредна година „София Филм Фест” ще направи невъзможното възможно с филми за незрящи. Два от филмите на фестивала ще бъдат представени пред хора с нарушено зрение. Лентите са специално адаптирани, за да могат да бъдат възприети максимално добре от публиката.

Преди време, когато Панчо виждал, обичал да рисува.

„И съм запазил спомените за едни розови и зелени цветове как се появяваха... И цялото това нещо си признавам, че ми липсва.. Липсва ми тази картина на оранжевия, получервен вече залез”, каза Панчо Карамански, диджей и музикален продуцент.

Цветовете липсват, но Панчо ги замества с музика. Инцидент отнема способността му да вижда и да рисува. Но не и да създава и търси красивото.

„Душата ми е създадена за изкуство”, признава той.

 Липсва му киното, липсва му уютът на киносалона.

„Обичам звука, обичам актьорите, мечтая си един ден да изиграя роля на английски и да го направя както тях”, добавя Панчо.

Радомира Кунова от „София Филм Фест” обясни: „Новото, различното тази година е, че един от филмите – „Потапяне” на Вим Вендерс, е адаптиран в студио професионално”.

Освен дублаж, има и допълнителен текст, който описва сцените.

Прожекцията за незрящи ще бъде на 26 март в Дома на киното.

„Придружителите са добре дошли, те, между другото, влизат с вход свободен, четириногите ни зрители също са добре дошли”, добави Радомира Кунова.

Панчо ни запознава с Жан – неговото куче, което по думите му „обича да спи навсякъде и киносалонът е едно много удобно място”.  

Вторият филм от селекцията за незрящи – „Невидими цветове”,  ще бъде представен пред публиката лично от режисьора Силвио Солвини на 18-и март.  В залата на живо актьори ще пресъздават диалозите и картините от големия екран.

„Факт е, че и за незрящата публика, и за самите актьори ще бъде изключително вълнуващо да осъществят този контакт на живо в залата. Имате ли чувството, че отваряте очите на тези хора? Безспорно, това е така”, каза Радомира Кунова.

#София филм фест

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »