Румъния: Няма да влезем в Шенген скоро!

Румъния: Няма да влезем в Шенген скоро!
Според и. д. президент на Румъния Крин Антонеску Букурещ не се допуска в Шенген по политически причини. Снимка: AP
A A+ A++ A

Румъния скоро няма да може да се присъедини към Шенгенската зона, заяви изпълняващият длъжността президент на страната Крин Антонеску.

По думите му обаче това не се дължи на напрегнатата политическа ситуация в Румъния, съобщи вестник „Панорама“, цитиран от „Фокус“.

„Добре известно е, че влизането на Румъния в Шенген беше блокирано въпреки изпълнението на всички европейски изисквания. Това се случи още преди идването на власт на новото румънско правителство и по никакъв начин не е свързано с импийчмънта на президента Траян Бъсеску“, каза Антонеску.

Според него Букурещ не се допуска в Шенген по политически причини.

„Новият доклад на Европейската комисия в рамките на Механизма за сътрудничество и проверка ще бъде използван от тези, които са против нашето членство в Шенген“, добави той.

Холандия отдавна блокира присъединяването на България и Румъния с аргумента, че двете държави все още имат много проблеми в областите на организираната престъпност и корупцията.

На 18 юли ще бъдат изнесени докладите на Европейската комисия по механизма за сътрудничество и оценка за България и Румъния.

Във вторник стана ясно, че Еврокомисията ще наблюдава двете държави поотделно.

За България за пръв път отпада и издаването на два доклада годишно. След публикуването на документа за България в сряда, следващият ще бъде в края на 2013 г. – т.е. след около 18 месеца.

Досега Комисията издаваше доклади на всеки шест месеца.

За разлика от България, Румъния ще получи следващия си доклад в края на тази година, а през следващата година интензитетът на докладите е възможно дори да се увеличи.

#България #Румъния #Европейската комисия #Шенген #доклад #Крин Антонеску #президент #импийчмънт #Траян Бъсеску #Букурещ #Холандия #Еврокомисия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"