Без песни и танци на иранския ден на жената

Без песни и танци на иранския ден на жената
A A+ A++ A

Върховният законодателен орган на Иран иска да преследва организаторите на празненство от кметството на Техеран за деня на жените в Иран, съобщи агенция ИСНА, цитирана от АФП.
 
Видеоклип от събитието във вторник, по време на който млади момичета танцуваха пред смесена аудитория в иранската столица, беше широко разпространена в социалните медийни мрежи и критикуван от консерваторите, припомня БГНЕС. В кадър се виждат група от момичета, облечени в тесни дънки и своеобразни кабаретни костюми, изпълняваща хореографски танц на музиката на традиционен оркестър и хор, съставен предимно от жени.


Сред мъжете, участващи в събитието, доминирано главно от жени, носещи обхващащите цялото тяло черни чадори, беше кметът на реформистите в Техеран Мохамад Али Наджафи.
 
Според ИСНА иранският главен прокурор Мохамед Джафар Монтазери смята, че събитието включва "действия срещу обществения морал" и ислямската традиция. Той нареди на прокурора на Техеран "бързо да разгледа въпроса и да започне съдебно производство срещу отговорните".Ислямското право в Иран забранява танци. По същия начин на жените е забранено да пеят пред мъже, ако гласовете им не са съчетани с мъжки гласове.
 
Наджафи се опита в сряда да обезоръжи критиците с постановление, в което се настоява, че ислямските традиции са били зачетени на церемониите, организирани от кметството. Той също така каза, че човек може да има "критики" за тази част от церемонията, но че не бива да се поставя под въпрос като цяло случилото се.
 
Организаторът на тържеството Фатеме Ракели, съветничка на кмета по въпросите на жените, заяви, че не разбира критиците на тържеството с участието на момичета на възраст под девет години.
 
Иран официално не отбелязва годишния международен ден на жената, отбелязан от ООН на 8 март. Страната празнува своя ден на жените на 9 март, отбелязвайки рождения ден на дъщерята на пророка Мохамед Фатима.

#Иран #ден на жената

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници