Депутатите решават ще се гласува или не електронно на изборите

Депутатите решават ще се гласува или не електронно на изборите
Идеята е гласуването по интернет да може да се проведе от пет дни до 48 часа преди изборния ден и избирател да може да поправя вота си само веднъж, ако е допуснал грешка. Снимка: Sofia Photo Agency
A A+ A++ A

На следващия парламентарен вот да се гласува експериментално електронно, предвиждат промени в Изборния кодекс, които се очаква депутатите да обсъдят на първо четене.

В проекта си от БСП предлагат само в определени секции да има машинно гласуване, управляващите искат то да e дистанционно по интернет.

На заседанието на правната комисия председателят й Искра Фидосова предложи между двете четения да се разпишат и двете възможности, предаде Дарик радио.

В своя проект от ГЕРБ предлагат Централната избирателна комисия (ЦИК) да определи в кои пет секции ще може да се гласува по интернет на парламентарните избори догодина.

Идеята е гласуването по интернет да може да се проведе от пет дни до 48 часа преди изборния ден и избирател да може да поправя вота си само веднъж, ако е допуснал грешка.

Предвидено е от един IP адрес да могат да гласуват не повече от двама избиратели.

Проектът на Синята коалиция, който също беше приет на първо четене от правната комисия, въвежда електронно гласуване, като гражданите могат да избират по кой начин да дадат своя вот – чрез специализирани устройства в избирателните секции или чрез интернет терминали.

Машинното гласуване е предвидено в проекта на БСП.

По време на дискусията в правната комисия социалистите определиха поправките, предлагани от ГЕРБ, като козметични.

Мая Манолова заяви, че принципно ги подкрепя заради въвеждането на прозрачност в работата на Централната избирателна комисия, чиито заседания управляващите предлагат да се предават онлайн.

Възраженията на опозицията бяха основно срещу опасната според тях тенденция, заложена в проекта на ГЕРБ, за използване на СРС-та в политическата борба под паравана „разследване на изборната търговия“.

Управляващите възнамеряват до края на септември поправките в Кодекса да бъдат одобрени окончателно.

#Изборния кодекс #избори #вот #електронно гласуване #БСП #Искра Фидосова #ГЕРБ #Централната избирателна комисия #ЦИК #Синята коалиция #Мая Манолова #СРС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"