България в очакване на съдбовния доклад на ЕК

България в очакване на съдбовния доклад на ЕК
Очаква се наблюдението на Брюксел да бъде продължено, като Румъния е в по-неизгодна позиция и й предстоят повече проверки. Снимка: Дарик
A A+ A++ A

Европейската комисия ще обяви в сряда докладите за напредъка на България и Румъния в областите правосъдие и вътрешен ред.

Докладите са обобщаващи за петгодишния период, в който двете държави са част от Европейския съюз.

Очаква се наблюдението на Брюксел да бъде продължено, като Румъния е в по-неизгодна позиция и й предстоят повече проверки.

В ранния следобед Европейската комисия ще направи обзор на постигнатото или несвършеното от двете страни.

Докладите са част от Механизма за сътрудничство и проверка, който беше наложен на София и Букурещ като условие за приемането им в Европейския съюз.

Досега доклади бяха изготвяни два пъти годишно, но този, който предстои да бъде обявен на 18 юли, е по-необичаен.

„Този доклад е различен, защото не разглежда само шест месеца или една година, а петте години. Така че тук става въпрос за по-аналитичен процес, който да посочи какво се е случило, какво не е проработило добре. В него са нашите заключения“, заявява говорителят на Европейската комисия Марк Грей, цитиран от Дарик радио.

По-голямата част от тях са критики към недостатъчната реформа в съдебната система, посочване на пропуски в работата на различните институции, свързани с борбата с корупцията и организираната престъпност.

Изглежда обаче, че Комисията е по-удовлетворена от България, отколкото от Румъния, защото се очаква наблюдението на двете страни да бъде разделено и те да получават докладите си по различно време.

За България следващият ще бъде чак в края на 2013 година, докато за Румъния – още в края на тази, а следващата година може да има няколко доклада.

Причината е безпокойството на Комисията от политическата обстановка в Румъния.

#Букурещ #София #Европейския съюз #говорител #Марк Грей #доклад #Европейската комисия #ЕК #Румъния #България

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници