ГЕРБ тръгна да увеличава пенсионната възраст

A A+ A++ A

21 народни представители от ГЕРБ внесоха предложение за промени в законодателството, с които се увеличава пенсионната възраст.

Предложенията са за промени в Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за следващата година, чрез които да се направят промени в Кодекса за социално осигуряване, предаде БГНЕС.

Противоречивите предложения за промени предвиждат пенсионната възраст да се увеличи с една година от 1 януари 2012 година за всички категории труд.

Освен това депутатите от управляващото мнозинство предлагат от 2015 година възрастта да започне да се увеличава с по 4 месеца всяка година, така че през 2021 година пенсионната възраст за мъжете да бъде 65 години, а за жените – 63 години. В промените е заложено минималната пенсия да се увеличи от 136,08 лева на 145 лева от 1 юни следващата година.

„Мисля, че правителството, синдикатите и работодателите доста активно водеха диалог в началото на тази година и през миналата година, но в крайна сметка решението и отговорността е на правителството и на Народното събрание“, коментира председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова, която е и един от вносителите, цитирана от БГНЕС.

Депутатите от ГЕРБ са убедени, че законодателната им инициатива не противоречи на Конституцията.

#ГЕРБ #Менда Стоянова #пенсионна възраст

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"