Евродокладът: Румъния рискува да унищожи всичко постигнато

Евродокладът: Румъния рискува да унищожи всичко постигнато
На Румъния ще бъде дадено време до края на годината, за да изпълни изискванията на Европейската комисия и да потвърди правото на закона и независимостта на съдебната система. Снимка: Reuters
A A+ A++ A

Мониторинговият доклад по механизма за сътрудничество и проверка вероятно ще предупреди в сряда, че борбата за власт в Румъния през последните седмици рискува да унищожи резултатите от всички усилия, положени през последните години, пише „Файненшъл таймс”.

Според изданието Европейската комисия засилва натиска върху Букурещ, цитира го „Дневник”.

„Европейската комисия изразява загрижеността си във връзка с неотдавнашните случаи на оказване на натиск от страна на членове на правителството и политици върху Конституционния съд. Това са недопустими намеси в работата на една независима съдебна институция", се посочва в проектодоклада, цитиран от румънския вестник „Ромъния либера" и БТА.

„Правителството и политиците на всички нива трябва да спазват принципа на разделение на властите", подчертава Еврокомисията.

Брюксел изразява безпокойството си във връзка с ограничаването на компетенциите на Конституционния съд по отношение на парламентарните решения и настоява румънските власти спешно да възстановят тези правомощия на съда.

„Независимостта на правосъдието и разделението на властите в държавата са основни принципи на едно демократично общество. През следващите месеци всички политически нива в Румъния ще трябва да покажат с действията си ангажимента си към тези принципи, за да възвърнат доверието към себе си. Еврокомисията ще наблюдава отблизо развитието на събитията в тази ситуация", се посочва още в документа.

Европейските лидери планират да изпратят мисия, която да наблюдава ангажимента към демокрацията в страната, заявиха официални лица в понеделник.

На Румъния ще бъде дадено време до края на годината, за да изпълни изискванията на Европейската комисия и да потвърди правото на закона и независимостта на съдебната система.

„Румъния се придвижваше много добре по отношение на модернизирането на съдебната система и борбата с организираната престъпност, но последните събития промениха всичко", коментира запознат с доклада служител от ЕС.

Еврокомисарите, които се срещнаха в Брюксел в понеделник, за да завършат доклада, подкрепят идеята да се изпрати силен сигнал към Букурещ, изисквайки да се коригира ситуацията, която заплашва демокрацията в страната, коментира още „Файненшъл таймс”.

Изданието припомня, че премиерът Виктор Понта беше остро критикуван от европейски лидери и от САЩ, след като ограничи правомощията на Конституционния съд, а президентът Траян Бъсеску бе отстранен от поста с гласуване в парламента.

В понеделник премиерът изпрати писмо до Брюксел, в което обещава да ревизира редица спорни закони, за които се смята, че подкопават независимостта на съдебната система.

Говорител на Европейската комисия заяви, че представителите в Брюксел са получили писмото и се радват, че Букурещ е направил крачка в правилната посока. Той обаче добави, че европейските лидери не са напълно доволни от ангажиментите, поети от Понта, и са поискали допълнителни промени.

Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу се срещна с Понта миналата седмица и подчерта, че румънското правителство трябва да зачита пълната независимост на съдебната система, да възстанови правомощията на Конституционния съд и да гарантира, че неговите решения се спазват.

#Румъния #Букурещ #доклад #Европейската комисия #ЕК #ЕС #Брюксел #Виктор Понта #премиер #Траян Бъсеску #президент #Жозе Мануел Барозу #Еврокомисия #САЩ #Конституционния съд

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"