ОССЕ за изборите: Спешни реформи!

ОССЕ за изборите: Спешни реформи!
Въпреки всичките си препоръки, наблюдателите от ОССЕ дадоха положителна оценка на изборите в България от 23 октомври. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

България се нуждае от спешни реформи срещу купуването на гласове, дискриминацията на независимите кандидати и партийната обремененост на Централната избирателна комисия (ЦИК) по време на избори, смятат наблюдателите от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ).

Въпреки това в понеделник те дадоха „като цяло“ положителна оценка на изборите за президент и местна власт на 23 октомври.

Според Бюрото за демократични институции и човешки права към ОССЕ по време на предизборната кампания, освен продаването на гласове, се е наблюдавала почти пълна липса на независимо журналистическо отразяване в медиите.

„Процесът на регистриране включи всички желаещи да се явят на изборите и кандидатите имаха възможността да водят предизборна кампания свободно и без пречки. Но постоянните и повсеместни твърдения за купуване на гласове подкопаха доверието в изборния процес въпреки усилията на властите да се преборят с тези практики“, пише ОССЕ в доклада си.

Ръководителят на мисията от наблюдатели Вадим Жданович подчерта, че България трябва да положи усилия за засилване на почтеността на избирателния процес и увеличаване на общественото доверие.

Жданович обаче също даде положителна оценка на протеклата кампания:

„Изборите предоставиха на избирателите голям избор на политически варианти и се проведоха в обстановка, която показа спазване на основните свободи“, заяви той.

Според наблюдателите изборите са проведени професионално и въз основа на ново законодателство, което предоставя стабилна основа за провеждането на демократични избори.

Почти цялото отразяване на предизборната кампания от медиите обаче е било платено от кандидатите, както е предвидено в закона, посочва ОССЕ. На това се дължи почти пълната липса на независимо журналистическо отразяване или анализ на предизборната кампания в държавните и частните медии.

Избирателите бяха ощетени откъм качеството на информацията, която достигна до тях, заради преобладаващото платено отразяване на изборния процес, се казва още в доклада.

#България #избори 2011 #местни избори #президентски избори #ОССЕ #ЦИК #медии #предизборна кампания #изборен ден

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Избори 2011
Последно от Избори 2011

Всички новини от Избори 2011 »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"