Повече туристи от всички основни пазари избрали България през юни

Повече туристи от всички основни пазари избрали България през юни
Сезонът се развива успешно, макар и трудно, защото в кратък период от време има концентрация на значителен брой туристи, коментира зам.-министърът на икономиката с ресор туризъм Иво Маринов. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Повече туристи от всички основни за България пазари са избрали да почиват у нас до юни спрямо същия период на миналата година.

„Сезонът се развива успешно, макар и трудно, защото в кратък период от време има концентрация на значителен брой туристи, коментира зам.-министърът на икономиката с ресор туризъм Иво Маринов пред „Фокус“.

Заради облекчаването на визовия режим и откритите нови визови центрове има увеличение на чуждите туристи от Русия, Украйна, Турция и страните от Персийския залив, каза зам.-министърът.

В Русия са издадени с 15% повече визи до края на юни, когато десетхилядният руски турист си е получил документа за пътуване. Гостите от Украйна са със 75% повече, а от Беларус - с 31%.

Данните на големите британски туроператори сочат ръст от около 10% за летния сезон, което ще компенсира спада през зимата, смята Иво Маринов.

Увеличението на чартърните полети от Германия до Бургас и Варна пък му дава основание да очаква лек ръст и на този пазар.

„Малко повече туристи има и от Гърция. Добре се развива пазарът в Сърбия, Македония, Румъния“, каза зам.-министърът.

Иво Маринов не очаква резултатите в края на летния туристически сезон да бъдат повлияни негативно от забраната за пушене от 1 юни, нито от поскъпването на тока от 1 юли.

За забраната на цигарите той коментира, че по-скоро има загуби в някои сегменти на предлагането – казината, нощните барове и дискотеките.

Поскъпването на тока пък по думите му ще бъде компенсирано с намаление на печалбите в туристическите обекти или от преструктурирането на разходите им.

#Иво Маринов #туризъм #Русия #Украйна #Турция #Гърция #Сърбия #Македония #Румъния #Германия #чартърен полет #тютюнопушене

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Туризъм
Последно от Туризъм

Всички новини от Туризъм »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"