Как да подсилим имунитета си по време на пости?

Как да подсилим имунитета си по време на пости?
pixabay.com
A A+ A++ A

Започнаха Великите пости. Някои хора го правят по религиозни причини, а други - по здравословни. Съвети за храненето през този период в „Здравей, България” даде диетологът проф. Донка Байкова.

„Религията повелява два пъти в този дълъг период да консумираме и риба. Веднъж на Благовещение, а след това на Цветница, което успокоява нас специалистите”, коментира Байкова.

Лишаването изцяло от растителни мазнини за период от 40 дни обаче не влияе добре.

Разрешено е да се консумира алкохол в неделя. Може също така да се консумират и мекотели – миди, омари, калмари, тъй като те са безкръвни животни.

„Трябва да си направим план програма, когато стартираме пост. Може ли да си осигурим ядки, семена, бобови храни, зърнени асортименти, много сезонни зеленчуци и плодове. Чак тогава да предприемем пост. Ако сме много ангажирани и наблягаме на хляба, маслините или олиото, причините няма да стане”, поясни още диетологът.

Хора, които се намират в период на възстановяване след тежко боледуване, трябва да предприемат различен по продължителност пост. Добре е да се консултират с лекар, а не да го правят на своя глава, посъветва проф. Донка Байкова.

 

#пости #имунитет

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »