Истанбулската конвенция срина рейтинга на Екатерина Захариева

Истанбулската конвенция срина рейтинга на Екатерина Захариева
A A+ A++ A

Обединени патриоти определено трупат точки на гърба на ГЕРБ заради твърдата си позиция срещу ратификацията на т. нар. Истанбулска конвенция. Това коментират от „Барометър България“ по повод данните на февруарското си изследване на обществените нагласи у нас.

Според социолозите именно заради защитата си за документа вицепремиерът Екатерина Захариева е загубила значителна част от личния си рейтинг. Одобрението към нея  в момента е 22 процента, което е с 4 пункта под декемврийските нива, посочват от „Барометър България“.

Данните са събрани чрез телефонно интервю в периода 5-14 февруари с извадка от 958 души, финансирано със собствени средства.

Докато рейтингът на Захариева пада, то при одобрението на заместник-министър председателите от ОП има ръст. При Красимир Каракачанов той е с два пункта до 34 на сто, а при Валери Симеонов - с 1 пункт до 13 процента одобрение.

При предното си проучване „Барометър България“ тества нагласите към Истанбулската конвенция и данните красноречиво сочат, че обществото ни има дълбоки резерви към приемането ѝ, посочват от агенцията. Против приемането ѝ са 63% от хората в страната.

 

Нивата на одобрение към дейността на министър-председателя и Министерския съвет като цяло са устойчиви. Според „Барометър България“ българското правителство излъчва стабилност, а фактът, че страната ни е поела Европредседателството очевидно засилва усещането у българите, че в държавата се работи и върви напред. 

Към средата на февруари 2018 г. 43% от анкетираните заявяват, че одобряват дейността на кабинета, с което се запазват нивата от декември 2017 г., но е значително повече от одобряващите работата на правителството в началото на мандата (месец май 2017 г.).

Министър-председателят Бойко Борисов има одобрението на 36% - с процент повече, сравнено с последния месец на миналата година. 

#ГЕРБ #Истанбулска конвенция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »