Започват церемониите за 145-ата годишнина от гибелта на Левски

Започват церемониите за 145-ата годишнина от гибелта на Левски
A A+ A++ A

145-ата годишнина от гибелта на Васил Левски ще бъде отбелязана тази вечер в родния му град Карлово с възпоменателна церемония, съобщи общината. Тя започва в 18 ч. на площад "Васил Левски".

Утрешният ден в Карлово ще започне с архиерейска света литургия и панихида в памет на Левски в храма „Света Богородица” (от 9 ч).

От 11 ч на площада има възпоменателен митинг поклонение с поднасяне на венци и цветя през паметника на героя и шествие до родната му къща. 

От 12 ч в Национален музей ”Васил Левски” ще бъдат отбелязани 140 години от смъртта на майката на Левски Гина Кунчева.

Ритуали по полагане на цветя в знак на признателност към Левски има в още няколко града на страната.

В Ловеч ще има заря-проверка и гражданско поклонение.

В катедралния храм "Света Троица" там ще бъде отслужена панихида.

Тържествената заря-проверка пред паметника на Апостола ще започне от 18.30 ч. Във военния ритуал по поднасяне на венци и цветя пред най-големия монумент на Левски у нас ще участват военнослужещи от Центъра за начална подготовка в Плевен и Представителния духов оркестър на Сухопътните войски.

Ул. "Мадара" ще бъде затворена за автомобили от 12 до 21 ч.

Във Велико Търново днес бяха поднесени венци и цветя пред паметника на Левски.

Честванията започнаха с изпълнение на литературно-музикална композиция „Поклон, Апостоле!“ в изпълнение на Павел Люцов и Милка Люцова - членове на клуб „Млад възрожденец“.

Учениците припомниха делото на Апостола на българската свобода, както и историята на паметника на героя във Велико Търново - открит през 1946 г., дело на скулптура Любомир Далчев.

Слово произнесе председателят на Общобългарски комитет „Васил Левски“ Васил Василев.

„Днес е Сирни Заговезни – ден на Прошка. Мисля, че съвпадението на тази дата с годишнината от гибелта на Апостола, ни задължава днес да поискаме прошка от него за това, че не сме успели да осъществим заветите му и да направим България такава, каквато той е искал да види“, посочи Василев.

Заупокойна молитва отслужи Негово благоговейнство свещеник Давид Йовчев. След това се проведе военен ритуал за полагане на венци и цветя на признателност с изпълнение на „Химн на Р България”.

На честванията присъстваха кметът на Велико Търново инж. Даниел Панов, зам.-областният управител Ивета Кабакчиева, председателят на Общински съвет – Велико Търново Венцислав Спирдонов, представители на двата университета в града, народни представители, общински съветници, общественици. 

Националният военноисторически музей в София представи вчера и днес на своите посетители безплатно най-успешната си образователна програма - „Васил Левски - вчера и днес“. Утре постоянната хронологична и външна експозиция на музея ще работи извънредно от 10.00 до 18.00 ч.

Утре от 17 ч. в софийския храм "Света София" ще бъде отслужена архиерейска панихида в памет на йеродякон Игнатий – Васил Левски. След това започва литийно шествие. 18 часа пред Паметника на Апостола в София ще започне церемонията поклонение.

Събития по повод 145 г. от гибелта на Апостола на свободата има в още редица български градове.

#Васил Левски #литургия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"